You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Blog & Makaleler

Zorunlu Hijyen Eğitimi Nedir?



Bunları Biliyor musunuz?

Zorunlu Hijyen Eğitimi Nedir?

Hijyen eğitimi, gıda üretimi ve satışı yapan ve gıda hizmetlerinin sunulduğu yerler başta olmak üzere, konaklama hizmetleri sunan  ve insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerinin verilmiş olduğu iş yerlerinde çalışanların alması gereken zorunlu bir eğitimdir. Hijyen Eğitimi Yönetmeliği 5 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe girdi.  Yönetmelik kapsamında kantin işletmecisi, kuaför, makyöz, dövmeci, hamam görevlisi, barmen, pastacı, garson gibi çeşitli hizmet alanlarında çalışanlar hijyen eğitimi ve hijyen sertifikası almak zorundalar. Bu belgeyi temin etmeyenlere ise ciddi miktarlarda para cezaları  söz konusu.

Hangi Meslek Çalışanları Hijyen Eğitimi Almak Zorundadır?

Aşağıdaki meslek gruplarında yer alanlar hijyen sertifikası almakla yükümlüdürler. Bu kişiler şayet bu belgeyi almazlar ise çalıştırılamayacaklar. Sadece iş yerlerinde çalışanlar değil aynı zamanda iş yeri sahipleri de hijyen sertifikası almak zorundadırlar.Hijyen sertifikasını sadece çalışanlar değil aynı zamanda iş yeri sahipleri ve sorumluları da almalıdır.

  • Gıda üretim ve perakende iş yerleri.

  • İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri.

  • Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve piercing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler.

  • Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler.

  • İnsan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerleri.

  • Komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi uygun görülen diğer iş kolları.

Hijyen Sertifikası Nereden, Nasıl Alınır?

Hijyen eğitimleri ve hijyen sertifikası Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren eğitim kurumlarınca verilebilmektedir. İş yeri sahipleri ve işletenleri belirli esas ve usullere uyulmak kaydı ile eğitimleri kendileri de verebilmektedir. Hijyen eğitimi belgesini bu kapsamda halk eğitim merkezleri aracılığı ile alınması gerekmektedir. 

Hijyen eğitimi süresi boyunca, hijyen ilkelerine uyulmaması durumunda, halk sağlığı açısından tehlike yarattığı bilinen virüslerin, bakterilerin, parazitlerin, mantarların ve diğer enfeksiyon sebeplerinin genel özellikleri anlatılmakta ve bulaşma yolları üzerinde durulmaktadır. Ayrıca hangi iş kollarında çalışanlar hangi hastalıklara yakalanabileceği, ilgili iş kolunun sağlıksal olarak tehlikeleri gibi başlıklarda da detaylı eğitimler verilir. Hijyen eğitimleri sekiz saatten az olmamaktadır. Eğitim sürecini başarı ile tamamlayan adaylar yapılacak sınav sonrası hijyen sertifikası almaya hak kazanmaktadırlar.

Hijyen Sertifikası Ücreti Ne Kadardır?

Ücret konusu yönetmeliğin 6. maddesinin 4. bendinde “Genel Müdürlük, eğitim ile ilgili yapacağı masrafları karşılamak üzere eğitime katılanlardan ücret talep edebilir, kurslarda, uygulama yapılması gerekir ise uygulama sırasında kullanılabilecek şahsi malzemeler katılımcılar tarafından tedarik edilir.” şeklinde açıklanmıştır.

Hijyen Eğitimini Kimler Verebilir?

Hijyen eğitimi programında görev alabilmek için akademik düzeyde bu alanda eğitime sahip olunması gerekmektedir. Hijyen eğitimleri;

İşyeri hekimleri,

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı sertifikası olan eğiticiler,

Tıp fakültesi, Hemşirelik Yüksek Okulu, Sağlık Yüksek Okulu, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Eğitim Fakültesi, Tıbbi Laboratuvar alanlarında eğitim alan tüm “Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü ve Fen Fakültesi” ve “Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü” mezunları, Tarafından verilmektedir.

Hijyen eğitimi kaç yıl geçerlidir ?

Hijyen eğitimi, kişiye özel verilen bir eğitim olup yönetmelikte yenilenmesine ve geçerlilik tarihine dair bir ifade yoktur. Yani mevcut yönetmeliğe göre hijyen eğitimi sertifikası ömür boyu geçerlidir. Ancak her ne kadar sertifika geçerliliği ömür boyu olsa da çalışanların hijyen konusunda bilgilerini tazelemek amacıyla işletme içinde eğitimler verilebilir.

 Hijyen eğitimi, kişinin bulaşıcı hastalık taşımadığı anlamına gelmez.

Hijyen eğitimi, çalışanların halk sağlığını tehdit edecek bulaşıcı hastalık taşımadığı anlamına gelmez. Bu nedenle gıda işinde çalışanların güncel yönetmeliklerde yer almasa bile periyodik olarak portör muayenesi de olması gereklidir.

  • Paylaş