Zorunlu hijyen eğitimi kimin umurunda?

Bunları Biliyor musunuz?
ZORUNLU HİJYEN EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ KİMİN UMRUNDA?
Hijyen Eğitimi Yönetmeliği; 05 Temmuz 2013 tarih ve 28698 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanmıştır. Bu yönetmelik, diğer bazı iş kollarının yanı sıra Gıda ve Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzeme alanında faaliyet gösteren işletmelerde çalışanlara yönelik hijyen eğitimi programlarının planlanması ve eğitimlerin verilmesi gibi konuları düzenlemektedir. "Hijyen Eğitimi Yönetmeliği gereği kantin işletmeciliği, meyve ve sebze satış elemanlığı, su ve deniz ürünleri satış elemanlığı, şarküteri, bakkal ve gıda pazarları satış elemanlığı, aşçı, barmen, kasap, otel ve lokanta yöneticileri, pastacı, garson, berber, kuaför, su satış işletme çalışanları, gıda kontrol elemanı, hububat işleme elemanı, süt işleme elemanı çalışanları ve daha önce hijyen eğitimi alanların da 8 saatlik hijyen eğitimi alması gerekmektedir.
Öncelikle bu yönetmelik gereklerinin uygulanmasında aradan geçen yıllara rağmen ilgili kurum ve kuruluşların vurdum duymazlığı açıktır. Her ne kadar yönetmeliğin hedefleri arasında gıda güvenliği ve buna bağlı toplum sağlığının korunması sayılsa da bu hedefin sağlanabilmesinin mümkün olamayacağı bilinmelidir.
Eğitimlerin yürütücüsü olarak yükümlülük verilmiş olan Milli Eğitim Bakanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü‘nün, konunun öneminin FARKINDA DEĞİLİDİR.
İlgili yönetmeliğin uygulamasına yönelik olarak; Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce yayınlanmış olan Gıda Teknolojisi, Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzeme Üretimi Hijyen Eğitimi Modüler Programı ( Yeterliğe Dayalı ) incelendiğinde görülecektir ki; başlığında gıda ile temas eden madde ve malzemeler yer aldığı halde "Gıda" yer almamaktadır. Programın içeriğinde her ne kadar gıda işyerlerine yer verilmiş olsa da bu durum programın oluşturulması aşamasında gösterilmeyen özeni ifade etmektedir. Eğitimci kriterleri sektör gerçeklerinden uzak düzenlenmiştir. Örneğin Llisans eğitiminde mikrobiyoloji, hijyen, teknoloji gibi konuları içeren lisans dersleri almış oldukları halde, Veteriner Hekim , gıda mühendisi eğitimci meslek grupları arasında sayılmamış olmasıdır. Bu durum bir yana, gıda işletmelerinde görev yapan Veteriner hekim ve gıda mühendislerinin, mevcut yönetmeliğin bir gereği olarak hijyen eğitimi almak zorunda bırakılmaktadır.
Sonuç olarak;
Gıda güvenliği ve dolayısıyla toplum sağlığının korunması bakımından oldukça önemli olan Hijyen Eğitiminin konusu ve içeriği amaca uygun hale getirilmelidir.