You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Blog & Makaleler

Yumurta Güvenliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler



Bunları Biliyor musunuz?

Yumurta Güvenliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Taze yumurtalar, temiz, çatlaksız kabukları olanlarda bile, Salmonella adı verilen ve genellikle “gıda zehirlenmesi” ne neden olabilecek bakteriler içerebilir . Ülkemizde her yıl Salmonella ile kirlenmiş yumurtaları yemekten kaynaklanan  yüzlerce  gıda kaynaklı zehirlenme vakası olduğu  tahmin ediliyor. Ülkemizde, yumurtaların çiftlikte ve nakliye ve depolama sırasında kontaminasyonunu önlemeye yardımcı olan yasal düzenlemeler getirmiştir, ancak tüketiciler de yumurtalara bağlı hastalıkların önlenmesinde kilit rol oynamaktadır. Yumurta veya yumurta  içeren gıdaları  satın alırken, saklarken, hazırlarken ve servis yaparken bu güvenli kullanım ipuçlarını izleyerek kendinizi ve ailenizi koruyun.

Salmonella nedir?

Bir grup bakterinin adı olan Salmonella , gıda zehirlenmesinin yaygın bir nedenidir. Salmonella ile enfekte olan çoğu insanda, enfeksiyondan 12 ila 72 saat sonra ishal, ateş, karın krampları ve kusma geliştirir. Semptomlar genellikle 4 ila 7 gün sürer ve çoğu insan tedavi olmadan iyileşir. Bununla birlikte, bazı insanlarda ishal, hastaneye yatırılmaları gerektiği kadar şiddetli olabilir. Bu hastalarda Salmonella enfeksiyonu bağırsaklardan kan dolaşımına ve daha sonra diğer vücut bölgelerine yayılabilir ve kişi hızlıca antibiyotiklerle tedavi edilmedikçe ölüme neden olabilir. Çocuklar, yaşlı yetişkinler, hamile kadınlar ve zayıflamış bağışıklık sistemi olan kişiler (organ nakil hastaları ve HIV / AIDS, kanser ve diyabetli bireyler gibi)   ağır hastalık için daha büyük risk altındadır.

Salmonella’dan kaynaklanan hastalıkları önlemek için: yumurtaları buzdolabında saklayın, yumurta sarısı sertleşene kadar pişirin ve yumurta içeren yiyecekleri iyice pişirin.

Satın alma

  • Yumurtaları yalnızca buzdolabından veya soğutulmuş bir ortamda satılıyorsa satın alın.
  • Kartonu açın ve yumurtaların temiz olduğundan ve kabuklarının çatlamadığından emin olun.
  • Derhal 4 ° C veya altındaki bir sıcaklıkta temiz bir buzdolabında saklayın. Kontrol etmek için bir buzdolabı termometresi kullanın.
  • Yumurtaları orijinal kartonlarında saklayın ve en iyi kalite için 3 hafta içinde kullanın.

Depolama

Yumurtaların uygun şekilde depolanması hem kaliteyi hem de güvenliği etkileyebilir.

  • Pişirdikten sonra 1 hafta içinde sert pişmiş yumurtaları (kabukta veya soyulmuş) kullanın.
  • Dondurulmuş yumurtaları 1 yıl içinde kullanın. Yumurtalar kabuklarında dondurulmamalıdır. Bütün yumurtaları dondurmak için sarısı ve beyazları birlikte çırpın. Yumurta akı da kendiliğinden dondurulabilir.
  • Artık pişmiş yumurta yemeklerini soğutun ve 3 ila 4 gün içinde kullanın. Büyük miktarda sıcak yumurta içeren bir artığı soğuturken, hızlı bir şekilde soğuması için birkaç sığ kaba bölün.

Hazırlama

Çiğ yumurta ve çiğ yumurta içeren yiyeceklerle temas etmeden önce ve sonra ellerinizi, mutfak eşyalarını, ekipmanları ve çalışma yüzeylerini sıcak, sabunlu suyla yıkayın.

  • Hem yumurta sarısı hem de beyaz sertleşene kadar yumurtaları pişirin. 
  • Yumurta içeren yemekler 70 ° C 'ye kadar pişirilmelidir. Emin olmak için bir gıda termometresi kullanın.
  • Yemek servis edildiğinde çiğ ya da az pişmiş yumurta gerektiren tarifler için - Sezar salatası sosu ve ev yapımı dondurma gibi - Salmonella'yı yok etmek için pastörize yumurta ürünleri kullanın.

Servis

Yumurta ve yumurta yemekleri için bu servis talimatlarını izleyin.

Pişirildikten hemen sonra pişmiş yumurtaları (haşlanmış yumurta ve menemen gibi) ve yumurta içeren yiyecekleri servis edin. Pişmiş yumurtalar ve yumurta yemekleri daha sonra servis için soğutulabilir, ancak servis yapmadan önce 70 °C'ye  kadar iyice ısıtılmalıdır.

  • Pişmiş yumurtaları veya yumurta yemeklerini asla sıcaklıkların 30 ° C'nin üzerinde olduğu zaman buzdolabından 2 saatten fazla veya 1 saatten fazla bırakmayın. Hastalığa neden olabilecek bakteriler sıcak sıcaklıklarda (5 ° C ile 60 ° C arasında) hızla ürer .
  • Sıcak yumurta yemeklerini sıcak ve soğuk yumurta yemeklerini soğuk tutun:
    • Yumurta kaplarını servis zamanına kadar buzdolabında saklayın.  
    • Yiyeceklerin uygun sıcaklıkta kalmasını sağlamak için bir seferde küçük ısıtılmış yumurta tabağı servis edin. Gerektiği gibi veya en az 2 saatte bir doldurun. 
    • 2 saatten uzun süre dışarıda kalacaklarsa soğuk yumurta yemeklerini buz üzerinde tutun. 

Nakletme

  • Piknik için, pişmiş yumurtaları ve yumurta yemeklerini, soğuk tutmak için yeterli buz veya donmuş jel paketleri içeren yalıtılmış bir soğutucuya paketleyin. Soğutucuyu çok daha sıcak bagajda değil, otomobilin yolcu bölmesinde taşıyın. Piknik alanında, soğutucuyu mümkünse gölgeye koyun ve kapağı olabildiğince kapalı tutun.
  • Okul veya iş için, pişmiş yumurtaları küçük bir dondurulmuş jel paketi veya dondurulmuş meyve suyu kutusu ile paketleyin.
  • Paylaş