You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Blog & Makaleler

Yaz Aylarında Gıda Zehirlenmelerine Dikkat!



Bunları Biliyor musunuz?

Yaz aylarında meydana gelen gıda zehirlenmelerinin genellikle orta ve hafif düzeyli geçmekle birlikte, tedavi edilmemesi halinde ölümcül olabilen rahatsızlıklardandır.  Sıcaklarla birlikte gıdaların bozulma risklerinin artması sindirim rahatsızlıkları ve zehirlenmelere yol açabileceği için dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Bu nedenle özellikle tatil döneminde beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmeli, tatilde zehirlenmelere yol açacak besin tüketiminden uzak durmalıdır.

Gıda zehirlenmesine nedenleri:

  • Düzgün yıkanmamış yiyecekler.

  • Hijyenik şartlar altında hazırlanmayan gıdalar.

  • Son kullanma tarihi geçmiş süt ve süt ürünleri ile mayonez içeren gıdalar.

  • Buzdolabında saklanması gerekirken oda sıcaklığında saklanmış gıdalar.

  • Çiğ deniz mamulleri, kontamine olmuş su ve diğer içecekler.

 Gıda zehirlenmelerinde görülebilecek belirtiler gıdanın bakterilerle ya da toksinleriyle bulaşma oranına, kişilerin tükettiği miktara, bağışıklık sisteminin gücüne bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Gıda  zehirlenmenin temel nedeni  bakteri, virüs, parazitler veya toksinleri ile kontamine olmuş su ve gıdaların tüketilmesidir.

 Gıda zehirlenmesi bireyin sağlık durumuna göre 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıkar. Kramp tarzında karın ağrısı, ishal, ateş, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve bitkinlik gibi belirtilerin görülmesi halinde gıda zehirlenmesinden şüphelenilmelidir. Tuvalete çıkma sayısı günde beşten fazla oluyorsa, ağızdan su veya gıda alamayacak kadar çok kusma varsa, yüksek ateş eşlik ediyorsa, kanlı ishal varsa ya da idrar miktarının azaltacak kadar sıvı kaybı varsa zaman kaybetmeden hekime  başvurulması gerekir. Aksi takdirde besin zehirlenmesi geç kalınmış böbrek yetmezliği başta olmak üzere vücutta kalıcı fonksiyon kayıplarına neden olabilir.

Gıda zehirlenmesi sonucunda meydana gelen kusma ve ishali engelleyecek ilaçların kullanılmaması ve diğer uygulamaların yapılmaması gerekir . Her hastalıkta olduğu gibi gıda zehirlenmelerinde de bireysel tercihlerle ilaç kullanılmaması gerekir. Yaz ishallerinin çok büyük bir kısmı viral ishaller ya da besin zehirlenmeleridir. Bu nedenle bir hekim tarafından önerilmedikçe antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır.

İshalde  kaybettiğiniz kadar su ve minerali vücuda geri almanız gerekiyor. Hem su hem de yeteri kadar tuz alımına dikkat etmelisiniz. Bunun için tuzlu ayran ve taze sıkılmış meyve sularından içebilirsiniz. Muz içerdiği yüksek potasyum minerali nedeniyle ishal olan hastaların için uygun bir meyvedir.

Gıda  Zehirlenmelerinden Korunma Yolları

  • *Buzdolabında çiğ ve pişmiş gıdalar birbiri ile temas etmeden, mutlaka üstleri kapalı bir şekilde saklanmalıdır.

  • *Dondurulmuş gıdalar -18 derecede korunuyor durumda iken satın almak, ambalajında buz kristalleri olmadığından emin olunmalıdır. Dondurulmuş gıdalar buzdolabı içinde ya da mikrodalga fırın içinde çözdürülmeli, oda sıcaklığında çözünmesi beklenmemelidir.

  • *Et, tavuk gibi gıdaların doğrandığı kesme tahtası başka bir amaçla kullanılmamalı, bu tahtalar, kesme bıçakları ve kaplar kullanıldıktan sonra deterjanla ve sıcak suyla iyice yıkanıp durulanmalıdır.

  • *Gıda zehirlenmeleri ile karşılaşmamak için dışarıda, açıkta ve yeterince önlem alınmadan satılan yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

  • *Konserve satın alırken üst ve alt kapaklarına dikkatlice bakılmalı, ezik, hasarlı, kapaklarında şişkinlik olan, son kullanma tarihi geçen ürünler alınmamalıdır.

  • *Meyveler ve sebzeler tüketilmeden önce akan su altında iyi yıkanmalı ancak yıkama sırasında deterjan kullanılmamalıdır.

  • *Pastörize süt ve süt ürünleri kullanılmamalı, çatlak ve kırık olan, üzerine dışkı bulaşmış yumurta satın alınmamalıdır.

  • *Pişen gıdaların  + 4 derecenin altında saklanması da bakteri üremesini engelleyecektir. Tüketilecek gıdaların  son kullanma tarihlerine de uyulmalıdır.

  • *Satın alınan yiyecekler oda sıcaklığında ve üstü açık bırakılmamalı, buzdolabında saklanmalıdır.

  • *Süt, balık, tavuk, et ve yumurta açıkta fazla bekletilmemiş olmalı, yemek için hazırlanma süreçlerine ve pişirme koşullarına çok dikkat edilmeli, pişirdikten sonra da saklama koşulları uygun olmalıdır.

  • *Yemeklerin bir kerede tüketilebilecek kadar hazırlanması, yeniden ısıtılıp kullanılmaması veya çok gerekliyse sadece bir defa ısıtılması da zehirlenme olasılığını azaltacaktır.

  • *Yumurtaları kullanmadan önce iyice yıkanmalı, yumurta ve tavuk gibi ürünlere dokunduktan hemen sonra elleri bol sabunlu suyla yıkanmalıdır.

Huzurlu ve keyifli bir yaz geçirmenin yolu yeterince önlem almaktan geçmektedir

  • Paylaş