TUZU AZALTIN SAĞLIĞINIZIN TADI KAÇMASIN

Ne Yediğini Ne İçtiğini Bil
Sağlık açısından değerlendirildiğinde; sodyum organizmada sıvı dengesini sağlamada ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynar. Ancak fazla tuz tüketiminin de yüksek kan basıncı (yüksek tansiyon) ile ilişkili olduğu daima dikkate alınmalıdır. Fazla tuz tüketimi, idrarla kalsiyum atımını arttırır. Bu durum kemiklerden kalsiyum kaybına neden olur. Bilindiği gibi kemiklerden kalsiyum kaybının artışı osteoporoz ve kemiklerin kırılma riskini arttırır. Bu nedenle lezzetine bakmadan yiyeceklere tuz eklenmemeli ve fazla tuzlu gıdalar tüketilmemelidir.
Adım Adım Tuz Tüketimini Azaltmak
Evde:
• Tuzluklar rafa kalksın… Yemeğin tadına bakmadan tuzlu olup olmadığına karar veremezsiniz. Zaten birçok kişi tuzluğu yemekleri beğenmediklerinden ötürü değil, alışkanlıklardan dolayı kullanırlar. Tuzluğu sofranızdan kaldırmanız bile günlük tuz tüketiminizi oldukça azaltacaktır.
• Yemeklere daha az tuz ekleyin… Pişirdiğiniz yemeklere kaşık kaşık tuz eklemenize gerek yok. Tuz kaşığınızı kaldırın ve tüm yemeklere birer tutam eklemek ile yetinin.
• Günlük tuz hakkınızı belirleyin… Tuz tüketiminizi dengeleme konusunda başarısız oluyorsanız, günlük tuz hakkınızı belirleyin. Her sabah bir tabağa 3 silme çay kaşığı tuzunuzu ayırın ve gün boyunca bu tuzu kullanın. Fakat kaçamak yapmamalısınız, bütün yemekleri tuzsuz pişirin,
• Her şey tuzsuz diye bunalıma girmeyin, yemeklere lezzet katmayı deneyin… Tuz tüketme alışkanlığından vazgeçmekte zorlanıyorsanız yemeklerinize tat katmak için farklı yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Bunun için daha fazla yararlı otlar, baharat, limon suyu ve soda, hardal ya da sirke kullanabilirsiniz.
• Bol su için. Su genelde az sodyum içerir. Şişe suları, maden sularının sodyum içeriğini etiketinden kontrol edin.
• Masada tuz kullanmayın. Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma sağlayıcıları tuz yerine tercih edin.
• Turşu, ketçap, hardal, zeytin, soya sosu vb. yiyeceklerin tuz içeriği çok fazladır. Bu besinlerden uzak durun ya da çok az ve seyrek tüketin.
Alışverişte:
• Etiket okur yazarı olun, bunu alışkanlık haline getirin… Piyasadaki ürünlerin çoğu sofra tuzu içerdiği için, satın almadan önce etiketini kontrol etmenizde fayda vardır. "Tuzsuz" ya da "tuzu azaltılmış" besinleri tercih edin.Ürünün etiketinden sodyum ve tuz içeriğini öğrenebilirsiniz.
• Sodyum kaynakları tuz ile sınırlı değildir. İşlenmiş ürünlerin birçoğu sodyum bulunan katkı maddeleri içerir. Sodyum içeriği hakkında tam bir fikir sahibi olabilmek için ürün etiketinde içindekiler kısmına dikkat etmeniz gerekir.
Dışarıda Yemek Yerken:
• Hangi tür yemeklerin sodyum zengini olduklarını öğrenin… Fast-food gıdalar sodyum içeriği konusunda başı çeker. Soslar, kızartmalar ve salata sosları fazla miktarda sofra tuzu içerir.
• Sadece tuzluların değil tatlıların da sodyum içeriği olabileceğini unutmayın… Hamur tatlılarının sodyum içerikleri yüksek olabilir. Bu nedenle sodyum içeriği daha düşük olan sütlü tatlıları veya taze meyveleri tatlı olarak seçin.
• Balık siparişinizi doğru verin… Restoranda balık siparişi verirken balığın taze mi yoksa tuzlanmış mı olduğunu öğrenin ve siparişinizi bu bilgiye göre verin.