You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Blog & Makaleler

SÜT HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR



Ne Yediğini Ne İçtiğini Bil

Soru: Uzun ömürlü sütlerin dayanıklılığı, içlerine koyulan katkı maddelerinden mi kaynaklanmaktadır?

Cevap: HAYIR... Sütün dayanıklılığını artırmak amacıyla kesinlikle katkı maddesi ilave edilmez. Özel teknolojilerle uygulanan ısıl işlem, aseptik dolum ve ambalajlama ile süt uzun ömürlü hale gelir.

Soru: İşlenmiş sütlerin besin değeri daha mı azdır?

Cevap: HAYIR... Kontrollü bir ısıl işlem uygulandığından besin değeri kaybı yok denecek kadar azdır.

Soru: İşlenmiş içme sütleri nasıl içilmelidir, kaynatmak gerekir mi?

Cevap: HAYIR... İşlenmiş içme sütleri (pastörize ya da uzun ömürlü) raf ömürleri içerisinde ve ısıl işlem uygulanmaksızın tüketilmelidir. Isıl işlem görerek tüketiciye ulaşan bu ürünlere tekrar bir kaynatma işlemi uygulandığında besin değerinde ciddi kayıplar meydana geleceğinden, işlenmiş sütler yeniden kaynatılmamalıdır. işlenmiş içme sütleri hiçbir ısıl işlem uygulanmadan doğrudan tüketilebileceği gibi, eğer ısıtılmak isteniyorsa, kısık ateşte 1-2 dakika tutularak sıcaklığı 30- 35CC olacak şekilde ısıtılabilir.

Soru: Süt sadece bebekler, hastalar ve çocuklar için mi gereklidir?

Cevap: HAYIR… Süt, içerdiği besin maddelerinden dolayı her yaş grubunun tüketmesi zorunlu olan bir gıda maddesidir.

Soru: Sokak sütleri besin değeri kaybolmamış, taze ve ucuz sütler midir?

Cevap: KESİNLİKLE HAYIR... Sokaktan alınan sütler evde kaynatıldığı için besin değerinde önemli kayıplar olmaktadır. Bu sütlerin yağının alınması veya su katılması ile besin değerlerinde azalma olmakla birlikte, sokakta elverişsiz koşullarda satılması sırasında bozulmalarını önlemek için içine karbonat gibi katkı maddeleri de konulabilmektedir. işlenmiş içme sütlerine oranla ucuz gibi görünen sokak sütleri, kaynatma için harcanan enerjinin maliyeti, içine katılan suya ödenen süt parası ve sağlığa verdiği zararların tedavisi için harcanan paralar göz önüne alındığında aslında daha pahalıya mal olmaktadır.

Soru: İşlenmiş sütlerin kaymağı olmazken, sokak sütlerinde kaymak olmaktadır. Bunun nedeni, sokak sütlerinde işlenmiş sütlerden daha çok süt yağı bulunması mıdır?

Cevap: HAYIR... İşlenmiş sütler için önemli bir işlem basamağı olan homojenizasyon aşaması, süt yağını küçük parçalara basınç etkisiyle parçalayarak yağın homojen dağılımını sağlamaktadır. Böylece süt yağının yüzeyde birikmesi önlenir ve sütün ambalajı açıldığında yüzeyde kaymak görülmez. Yüzeyde kaymak görülmemesi, süt yağının azaltılmış olduğu anlamına gelmez. Süt yağı ile ilgili olarak, herhangi bir denetim söz konusu olmadığından sokak sütlerinde sütün yağı alınıp yerine su katılarak hile yapılmaktadır.

Soru: Sokak sütünün kaynatılıp mayalanması ile elde edilen yoğurdun besleyici değeri var mıdır?

Cevap: HAYIR... Kaynatma işlemi birçok besin öğesinde kayıplara yol açacağından bu sütlerden yapılan yoğurtların da besleyici değerinde düşmeler olacaktır.

Soru: Süt yerine aynı miktarda süt ürünü tüketilebilir mi?

Cevap: EVET Süt tüketilemiyorsa, aynı miktarda yoğurt tüketimi önerilir. Ancak, yoğurt da tüketilmiyorsa, eşdeğer miktarda peynir tüketimi kabul edilebilir. Burada, peynirin tuz miktarının yüksek olduğu ve fazla tuzun birtakım sağlık sorunlarına sebep olabileceği de dikkate alınmalıdır.

Soru: Süte şeker karıştırmanın faydası var mıdır?

Cevap: HAYIR... Sütün doğal bileşiminde yeterli miktarda şeker mevcuttur. Süte ayrıca şeker karıştırılması istenmez. Ancak, başka türlü tüketilmesi mümkün olmuyorsa az miktarda şeker katılabilir. Bu durumda, diş çürümelerinin önüne geçmek üzere ağız ve diş temizliğine dikkat etmek gerekir.

  • Paylaş