Sınavda başarı için beslenme şifreleri

Bunları Biliyor musunuz?
Sınavda başarı için beslenme şifreleri
Son günlerde sınavlar ile ilgili birçok haber okumuşsunuzdur. Eğer gireceğiniz sınavla ilgili şifreleriele geçiremeyecekseniz, beslenme ile ilgili önerilere mutlaka kulak verin. Sınavlara hazırlanırken oluşan stresin ve heyecanın yemek yeme davranış bozukluklarına bağlı kilo kaybına ya da şişmanlığa, mide bulantısı, kabızlık, gaz gibi sindirim sistemi şikâyetlerine neden olabilir.
Sınav başarısını arttırmak için beslenme alışkanlığında yapılacak küçük değişiklikler yeterli olabilecektir. Bu dönemde doğru, yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulanırsa hem sağlık problemlerinden korunma, hem de doğru gıda seçimi ile başarıyı artırmak mümkün olacaktır.
Yediğimiz gıdaların hafıza, zeka ve konsantrasyon gücümüz üzerinde çok önemli bir etkisi vardır. Vücut ağırlığının sadece %2- 3'ü oranında ağırlığı olan beyin günlük alınan kalorinin ortalama %30'unu harcar. Daha güçlü bir hafıza ve konsantrasyon yeteneği için dengeli beslenmek gerekir. Sınav öncesinde dikkat edeceğimiz birkaç beslenme önerisi, sınav başarımıza katkıda bulunabilir.
Her zaman olduğu gibi yeterli ve dengeli beslenme, her grup besinden yeterli miktarda tüketmek başarının anahtarı olacaktır.
- Sınav sabahı kahvaltı yapmayı asla ihmal etmeyin
Kahvaltı her öğrenci ve yetişkinin hayatında oldukça önem taşıyan bir öğündür. Yapılan bilimsel çalışmalar göstermektedir ki, sınav sabahı İYİ BİR KAHVALTI ile güne başlayanlar YETERLİ VE DENGELİ bir öğün tüketirlerse gerekli besin öğeleri ve enerji aldıkları için sınavda daha başarılı olmaktadırlar.
Sınava girecekler genellikle stres nedeniyle sabah kahvaltısını atlıyor. Sabah stresle beraber mide bulantısı ve iştahsızlık olması çok doğaldır, bu yüzden diğer zamanlara göre daha az gıda tüketmek istenebilir, miktarlar az tutularak sağlıklı besinler tüketilmelidir. Çok fazla miktarda ve karışık yağlı besinlerin tüketimi uygun değildir. Yapılan en büyük hata beynin şeker ile çalışmasından dolayı fazla miktarda çikolata ve basit şeker içeren tatlıların tüketimidir. Beyin kandaki şekeri tüketir, fakat basit karbonhidrat dediğimiz sofra şekeri ve bunu içeren gıdalar çikolata, tatlılar veya bisküviler kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için beynin şekere olan ihtiyacını karşılamaz aksine kanda hipoglisemi ( Kan şekerinin düşmesi) ye sebep olmasından dolayı tüketimi uygun değildir. Çünkü, bu tip bir beslenme sonrasında kan şekeri hızla yükseltir, kısa bir süre sonra düşer ve beraberinde konsantrasyon güçlüğü gelir ve kişinin uykusu gelir'' bu yüzden beynin kan şekerini sağlayacak olan şekerler sabah tüketilecek, süt, ekmek, yulaf, meyve v.b besinlerden alınacak şekerlerdir. Bu yüzden sınav öncesi ve sınav sırasında basit karbonhidrat içeren tatlıların tüketimi yanlıştır. Sabah kalktığınızda süt, yumurta, peynir, kepek ekmek, gibi kan şekerinizi hızla yükseltip düşürmeyecek dengeli bir sabah kahvaltısı yapınız..
Sınav öncesi sucuk, pastırma, salam, sosis gibi baharatlı ve tuzlu gıdaların yenmesi sınav sırasında susuzluk hissini artırır. Fazla miktarda su içilmesi de sınav sırasında sık tuvalet ihtiyacına neden olabilir. Biliyorsunuz sınavlar sırasında artık tuvalete izin de verilmiyor.
''Sağlıklı bir kahvaltı, sınavda doğru cevaplar olarak dönecektir''
Yapılan en büyük hata, beynin şeker ile çalışmasından dolayı fazla miktarda çikolata ve basit şeker içeren tatlıların tüketimidir. Beyin, kandaki şekeri tüketir fakat basit karbonhidrat dediğimiz sofra şekeri ve bunu içeren gıdalar; çikolata, tatlılar veya bisküviler kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için beynin şekere olan ihtiyacını karşılamaz aksine kanda hipoglisemiye ( kan şekerinin düşmesi) sebep olmasından dolayı tüketimi önerilmez. Bu yüzden beynin kan şekerini sağlayacak olan şekerler sabah tüketilecek olan süt, ekmek, yulaf, meyve v.b besinlerden alınacak şekerlerdir. Bunun için sınav öncesi ve sınav sırasında basit karbonhidrat içeren tatlıların tüketimi yanlıştır.
- Ağır ve Yağlı Yiyeceklerden Uzak Durun
Bir gün öncesinde gaz problemi oluşturacak kurubaklagil, lahana gibi gıda lerden uzak durulmalı, başarıyı etkileyeceği için kızartma, birçok besinin bir araya gelmesiyle oluşan karışık yemekler, çok yağlı, ağır soslu yemekler tercih edilmemeli mümkün olduğu kadar hafif yağsız besinler tüketilmelidir.
Sınava girmeden önce heyecanlanmaya başladığınızı fark ettiğinizde, diğer adayların da bunu yaşadığını ve bunun doğal olduğunu, hatta sınavda başarılı olabilmek için bu heyecanın gerekli olduğunu unutmayınız.