SINAV SABAHI NASIL BESLENMELİYİM ?

Bunları Biliyor musunuz?
SINAV SABAHI NASIL BESLENMELİYİM ?
SINAV ÖNCESİ NELER YEMELİYİZ?
-
Mümkünse dışarıda yemek yemeyiniz, evde daha önce yediğiniz yemekleri tercih ediniz. Sınavdan bir gün önce şimdiye kadar deneyip tüketilmeyen gıda o gün denenmemelidir. Sınav öncesi oluşabilecek bir zehirlenme durumunun önüne geçmek için dışarda beslenmekten mümkün olduğunca kaçınmak gerekmektedir.
-
Bir gün öncesinde çok yağlı, ağır gıdalar yerine protein, karbonhidrat, yağ dengeli hafif gıdalar tercih ediniz. Çok yağlı, aşırı soslu yiyecekler, kızartmalar mideyi yoracağı için tercih edilmemelidir.
-
Kan şekerinizin ayarlanması ve başarı oranınızın artması açısından tatlı, çikolata hazır meyve suyu gibi gıdalar yerine kan şekerinizi yavaş yükselten meyve, kepekli ekmek, süt ve ürünleri gibi gıdaları tercih ediniz.
-
Huzursuzluk, kalp çarpıntısı ve uykusuzluk gibi sağlık problemlerine yol açtığı için çay, kahve, kola yerine bitki çaylarını tercih ediniz.
-
Yararlı diye sevmediğiniz, sindirim sisteminizde sıkıntı oluşturabilecek gıdaları tüketmeyiniz, kendinizin sevdiği dengeli gıdaları seçiniz.
-
Başarının arttırılması için tatlı, çikolata gibi şekerli besinlerin yüksek miktarda tüketimi hatalıdır. Kan şekerini hızla yükseltmeyen diğer şeker kaynakları olan meyve, kepek ekmek, pilav, kepekli makarna, bulgur, yulaf gibi şeker kaynaklarının tüketimi gerekmektedir.
-
İçecekler konusunda da dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle bu dönemde çok fazla çay, kahve ve kola içmek kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, geç saatlerde de uykusuzluğa, korku ve endişeye neden olur. Kolalı içeceklerde bol miktarda kafein içerir. Bunların yerine antioksidan değeri yüksek ,C vitamini içeren kuşburnu, papatya, adaçayı gibi bitki çayları tüketmek daha doğrudur.
-
Sınav günü, çok fazla tuz tüketmemeye dikkat edin. Kahvaltıda sucuk ya da çok tuzlu peynirler ya da o atıştırmalıklar sırasında tuzlu badem, tuzlu fıstık gibi şeyler tercih etmeyin. Çünkü tuz olduğu anda bizim susama hissimiz artacaktır. Sınav süresinde tuvalete gidecek vakit olmadığından çok fazla susamak istemeyiz. Sıfır tuz demiyoruz ama mümkün olduğunca ilave tuzlardan kaçınalım.
-
Gaz problemi oluşturarak şişkinlik ve hazımsızlığa yol açacak kuru baklagil, lahana, pırasa, kereviz, bezelye, bulgur pilavı, kısır, mercimek köftesi gibi besinler sınav öncesi tüketilmemelidir.
SINAV SABAHI NELER YEMELİYİZ?
-
Performansınızı artırmak ve dikkatinizi sağlamak için sabah mutlaka kahvaltınızı yapın.
-
Kahvaltıda mutlaka protein içeren peynir, süt, yumurtayı bulundurun. Bunlar tokluk süresini uzatırlar, açlık hissini geciktirirler.
-
Reçel, bal, çikolata, pekmez, meyve suyu, şeker gibi besinlerden kaçının. Bu besinler tek başına yendiğinde kan şekerinizin hızla yükselip hızlı düşmesine neden olacakları için daha çabuk açlık hissi uyandırır. Ve beraberinde dikkat eksikliğine ve uyku haline sebep olabilir. Taze veya kuru meyve yiyerek tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Yapılan araştırmalarda düşük glisemik indekse sahip önerdiğimiz şekildeki kahvaltının mental performansı arttırdığı ve dikkat süresini 210 dakikaya kadar uzattığı belirlenmiştir.
-
Sınav sabahı, içerdikleri kafein nedeniyle idrar miktarını ve sıklığını arttıran çay ve kahve gibi içecekler fazla tüketilmemelidir.
SINAV ANINDA BESLENME ?
Artık; sınavda şeker ve her türlü şekerlemeler tüketmenin zararını hepimiz biliyoruz veya bilmeliyiz. Bu tür besinler tek başına basit karbonhidrat içerir kan şekerini hızlı yükseltir ve hızlı düşürür. Kan şekerinin hızla düşmesi de, performans ve dikkat eksikliğine neden olabilir. Şeker ve şekerlemeler yerine, kan şekerini yükselttikten sonra çabuk düşmesini önleyen yağ ve protein içeren çikolata yemek (süt ile birlikte) yerinde bir davranış olur. Çikolata kafein içerdiği için abartılı miktarlarda tüketilmediği sürece uyarıcı etkisi açısından çok etkili değildir. Peynir, ekmek, gibi protein içeren küçük sandviçleri ayran veya süt ile tüketmek hipoglisemi ve insülin direnci olan öğrenciler için tercih edilmelidir. Öğrenciler sınavda acıkmaktan kaygı duyuyorlarsa, kutu süt, ayran, tuzsuz ve kavrulmamış olması kaydıyla; badem, fındık, fıstık ve ceviz gibi yağlı tohumları, muz ve kuru kayısı gibi meyveleri sağlıklı atıştırmalıklar olarak yanlarında bulundurabilirler.
Sınav sürecinde yanımızda su bulundurarak azar azar içmek, böylece tuvalet ihtiyacını tetiklememek akıllıca olur.