You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Blog & Makaleler

SICAK HAVALARDA NEDEN AYRAN İÇMELİYİZ?



Bunları Biliyor musunuz?

SICAK HAVALARDA NEDEN  AYRAN İÇMELİYİZ?

Sıcak yaz günlerinde serinleten, yorgunluğu gideren, kısaca insanı kendine getiren ayranın yararları saymakla bitmiyor.  Ayranın, vücudun sıvı dengesinin korunması açısından da önemlidir. Sıcak yaz günlerinde, vücudun ter yoluyla kaybettiği su ve mineralin yerine konması açısından büyük önem taşıyan ayran, sağlık açısından son derece yararlı bir içecektir.

Sıcak yaz günlerinde güneş, sağlığımızı hissedilir ölçüde olumsuz yönde etkiler. Yaz mevsimi ile birlikte sıcaklığın artması, durgun hava ve aşırı nem insan vücudunda "termal stres" adı verilen özel bir durum yaratır. Termal stres denilen olay, sıcak ortamlarda kalan insanların vücutta biriken ve dışarı atılamayan ısıdan rahatsız olmaları sonucunda ortaya çıkar. Bu rahatsızlık nefes sıklaşması, baş ağrısı, baş dönmesi, zihinsel yorgunluk, çabuk sinirlenme veya geç algılama, bitkinlik, işe karşı ilgisizlik gibi semptomlarla kendini belli eder. Termal stresin nedeni havada yoğunlaşan rutubettir. Ancak havadaki rutubet oranı yükseldikçe, kişinin vücut ısısını sabit tutmak için terleme yoluyla ısı kaybetmesi zorlaşır. Çevre ısısı arttığı zaman damarlar genişler, ayrıca terlemeyle tuz kaybedildiğinden tansiyon (kan basıncı) düşebilir. Tansiyonun düşmesini engellemek için kalp dakikada normalde pompaladığı kan miktarını arttırmak zorunda kalır, kısacası kalbin işi artar.  Kalp ve dolaşım sorunlarından uzakta, rahat bir yaz geçirmek için sıcak ve nemli havaya karşı herkesin alabileceği önlemler vardır.

Termal stresin üstesinden gelmek için vücudun kaybettiği sıvıyı tekrar kazanması gerekmektedir. Vücut ter yoluyla su ve mineral kaybettiğinden bu kayıp en iyi şekilde, vücut direncini arttıracak ayran  içerek kapatılmalıdır.

Bunaltıcı sıcakların getirdiği bizi sırılsıklam eden aşırı terleme, sıvı kaybını daha da artırıp bıkkınlık ve bezginliği çoğaltır. Yaz mevsiminde günlük ortalama en az 2.5 litre su tüketimi bu şikayetlerin su kaybı sebebiyle ortaya çıkmasını önler. Aldığımız sıvı elektrolit adı verilen sodyum ve klorür iyonlarından zengin olmalıdır. Bu sebeple yaz aylarında bolca AYRAN tüketmeliyiz.

Yaz günlerinin en ideal içeceklerinden olan ayran adeta ilaç gibi.  ayranın faydaları saymakla bitmiyor. İşte ayranın yararlarından bir kaçı;

  • Uygun ve lezzetli bir kalsiyum ve fosfor kaynağı olan ayran, özellikle kemik ve dişlerin oluşumunu destekler, Kalsiyum yanında, vitamin (Vitamin A, Vitamin B2,B12,B6 VitaminD) ve  protein içerir. Ayran içmek kalsiyum eksikliğini kapatmaya yardım etmek için atılacak basit bir adımdır. Kalsiyum açısından zengin besinler gevşetici bir etkiye de sahiptir. Bolca kalsiyum ve triptofan  içeren ayran  sakinleştirici, antistres besinler listesinin ilk sıralarında yer alır.
  • Ayranın beslenme yönünden bir diğer üstünlüğü de organizma için çok önemli bazı besin maddelerinin absorbsiyonu ile besin harcamasına yaptığı olumlu etki ile görüyoruz. Ayrandaki fazla süt asidi sindirim organında Ca ve P absorbsiyonunu kolaylaştırmaktadır.
  • Ayran bağırsak, florasının stabilitesini artırır ve düzenler.  Birçok sindirim bozukluğu üzerinde tedavi edici etki yapar (örneğin, ishal, gaz oluşumu, peklik, kalın bağırsak iltihabı, mide, bağırsak iltihabı gibi rahatsızlıklarda olumlu etkileri vardır)
  • Ayranın bugüne kadar hiçbir olumsuz etkisi saptanmamıştır. Ayran, özellikle içeriğinde bulunun yoğurt bakterileri sayesinde, çok önemli bir içecektir. Yoğurt bakterilerinin kanser başlangıcını önlediği ve tümör hücrelerinin gelişimini gerilettiği saptanmıştır. Yoğurt bakterileri taşıyan ayran ayrıca, kolesterol miktarını azaltmasının yanı sıra, toksik maddelerin nötralizasyonunu da sağlar.
  • Ayran  üretiminde kullanılan laktik asit bakterilerinin, enfeksiyonlar, mide-barsak  hastalıkları ve astım gibi hastalıkları önleyici etkilerine bakılmış ve tüm bu hastalıkların oluşmasında en önemli nedenin bağışıklık sistemi olduğu saptanmıştır. Yoğurdun bağışıklık sistemini uyarıcı etkisi bilinmektedir. Bu etkinin hastalıkların önlenmesinde önemli bir etken olabileceği belirtilmektedir.  Yoğurdun fazla tüketildiğinde özellikle yaşlılar gibi bağışıklık sistemi baskılanmış gruplarda bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklara karşı direnci arttırmaktadır.
  • Ayran  bağırsak düzensizliklerinin giderilmesinde, özellikle çocuk ve yetişkinlerde karşılaşılan ishallerin tedavisinde önemli rol oynarlar. Ayrıca, gezginlerin yer değiştirmelerinde görülen ve 'turist ishali' olarak adlandırılan rahatsızlıkların düzeltilmesinde, antibiyotik tedavisi sırasında karşılaşılan ishallerin önlenmesinde yine bu ürünlerin büyük yararı görülüyor.
  • Ayran, çağımızda çok kullanılan ve modern tıbbın hastalıklara karşı en kuvvetli silahlarından olan penicillin gibi antibiyotiklerle sülfamitlerin kötü etkilerinin giderilmesinde ve bu tedavilerde zarar gören barsak florasının düzeltilmesinde ayranın önemli rolleri vardır.

Sonuç olarak; Ayran yoğurt bazlı olduğu için içinde zararlı bakteri üreyemez. Antibakteriyeldir. bakterilerin içeride üremesine engel olur, mide ve bağırsaktaki zararlı bakterilerin üremesini engeller ve bakterileri temizler. Bu nedenle antioksidan etkisi vardır. Zehirlenmelerde ayran kullanılır. Besleyicidir, kalsiyum ve magnezyumdan zengindir.

  • Paylaş