You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Blog & Makaleler

SAĞLIKLI YÜZME HAVUZU NASIL OLMALI?



Bunları Biliyor musunuz?

Yüzme havuzları birçok kişinin ortak kullanım alanı olarak birçok sağlık problemlerine yol açabilirler. İnsan çıkartıları ile kirlenen ve uygun dezenfeksiyonu yapılmayan havuzlar aracılığıyla pek çok hastalık bulaşabilir.

Havuz suyu ile bulaşabilecek hastalıklar; mide bağırsak enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonları, kulak, göz ve cilt enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, genital enfeksiyonlarıdır (Bunlar vajinit, molluscum, trichomonas enfeksiyonu, tifo, hepatit A hepatit B, giardiazis E.coli, shilella, dizanteri, konjiktivit, sinuzit, uyuz, impetigo gibi enfeksiyonlar).

Havuzda su yutmamak, suya girerken burnu tutmak, ıslak mayo ile oturmamak, kulak tıkacı kullanmak, su altı gözlüğü takmak, ciltte sıyrık ya da kesik varsa yüzme sonrası su ve sabunla temizlemek gibi basit önlemlerle hastalıklardan korunmak mümkündür.

Havuz sularının temiz kalması için dikkat edilmesi gerekenler

•Suya girmeden duş almak,

•Ateşli hastalık veya ishal geçirirken suya girmemek,

•Suya tükürmemek,

•Havuz bölgesine ayakkabıyla girmemek,

 •Ayakları antiseptik suya batırıp dezenfekte etmek,

•Çocukların havuza tuvaletinin engellenmesi,

•Havuza kapasitesinin üstünde insan girmemesi,

•Havuz etrafında yiyecek yenmemesi,

Yüzme havuzlarının hijyenik şartlara uygunluğu, havuz suyunda kullanılan kimyasalların (dezenfektan, pH düzenleyici, topaklayıcı, çöktürücü, parlatıcı ve yosun önleyici gibi) Sağlık Bakanlığı tarafından  ruhsatlandırılmış ürünler olması ve havuz suyundaki miktarlarının kontrol edilmesi halk sağlığı açısından önem taşımaktadır.

Yüzme havuzu işleticileri ve site yöneticileri, havuz sularında Sağlık Bakanlığı tarafından  ruhsatlı havuz suyu kimyasallarını kullanmaktan, bu kimyasalların eğitimli personelce uygulanmasından, havuz suyu kalitesinin bu genelge ekinde belirtilen limit değerleri sağlamasından, yüzme havuzlarının hijyenik şartlarda işletilmesinden ve gerekli koruyucu tedbirlerin alınmasından sorumludurlar. Ancak sitelerde ortak giderlerin yüksekliği nedeniyle havuz sularının bakımı apartman görevlileri tarafından göz kararı ölçülerinde yapılmaktadır. Sağlık söz konusu olduğu için bu konuda hepimizin gereken hassasiyeti göstermesi önem taşımaktadır. Bu nedenle yüzme havuzunun günlük, haftalık ve aylık periyotlarla düzenli bakım görmesi gerekir.

Havuzun temizliği ve bakımı belgelenmiş olmalıdır.  Havuz suyunu dezenfekte etmek için klor veya ozon gibi kimyasallar kullanılabilir. Suyun temiz olduğunun bir göstergesi de berraklığıdır. Havuz suyunun düzenli olarak filtreden geçirilmesi önemlidir. Filtre sayesinde su, deri döküntüleri ve saç gibi maddelerden arındırılır. Havuz suyunun kimyasallar ve filtre ile temizlenmesi uzun vadeli bakım için yeterli değildir. Bunların yanı sıra havuzun belirli aralıklarla boşaltılması ve yüzeyi temizlendikten sonra yeniden doldurulması gerekir.

 Havuz filtresi günde iki kez kontrol edilip ters yıkama yöntemi ile temizlenmeli, kıl tutucu filtre ise haftada iki kez açılarak temizlenmelidir.

  • Paylaş