Kozmetik mi yiyorsunuz?
Bunları Biliyor musunuz?
KOZMETİK YİYORUZ?
Kozmetikler, hayatımızda çok fazla yer tutmaktadır. Ancak bu ürünler sağlığa zararlı yüzlerce kimyasal madde barındırır. Alışkanlık durumunda ve sürekli kullanma sonucunda sağlık sorunları da beraberinde artabilir.
Bu ürünlerin sağlığa zararlı olmasının en önemli nedeni olan ve raf ömrünün uzun olması için üretiminde kullanılan paraben ve benzeri koruyucu maddelerin kanserojen etki gösterdiği, yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu nedenle bu malzemelerin kullanılmaması gerekir.İlla kullanılacaksa da içeriğinin okunarak alınması ve paraben içermeyen ürünlerin tercih edilmesi gerekir.
Kozmetik ürünler denilince akla ilk olarak makyaj malzemeleri gelse de, kozmetik; şampuanlar, saç kremleri ve diğer saç bakım ürünleri, nemlendiriciler, parfümler gibi birçok ürünü kapsıyor. Saçlara uygulanan saç bakım ürünleri, özellikle saç kremleri; saç diplerine uygulanabilen
Kozmetik ve kişisel bakım ürünleri çeşitli bileşimlerden oluşmalarına rağmen, meme kanseri ile bağlantıları araştırılan kimyasallar; birçok kozmetik üründe koruyucu olarak sıklıkla kullanılan parabenler (makyaj, nemlendiriciler, saç bakım ürünleri ve tıraş kremleri/jelleri) ve oje, saç spreyindeki renkleri tutmak ve kırılganlığı azaltmak için sıklıkla kullanılan, ayrıca birçok kişisel bakım ve temizlik ürünü kokularının içinde bulunan ftalatlar‘dır.
Paraben
Neredeyse tüm kozmetik ürünlerin içerisinde bulunan ve methylparaben, butylparaben, ethylparaben ve propylparaben gibi farklı formlarda kozmetik ürünlerinin içinde yer alabilen paraben maddesi, bakteri, küf oluşumu engellediğinden ürünlerin raf ömrünü uzatmaktadır. Ppraben’in araştırmalar sonucunda meme kanserine yol açtığı düşünülmekte. Kanser hastalarından alınan biyopsi örneklerinde rastlanılan paraben, renkli kozmetiklerden deodorantlara ve şampuanlara kadar birçok farklı üründe karşımıza çıkıyor
Sentetik renklendirici
Kozmetik alışverişlerinizde ürünlerin içerik kısmındaki FD&C ve D&C yazılarına dikkat etmelisiniz. Yapay renklendirici kullanıldığını gösteren bu yazıları paketlenmiş gıda ve kozmetik ürünlerinin içeriğinde bulabilirsiniz. Petrol ve türevi maddelerden elde edilen sentetik renklendiriciler, kanserojen madde kategorisine giriyor ve insan sağlığını ciddi ölçüde tehdit ediyor.
Parfüm
Özellikle nemlendirici ve şampuanlarda kullanılarak hoş bir koku sağlayan parfüm içeriğinin doğal yağlardan elde edilmediği sürece sağlığa zarar verdiği biliniyor. Kozmetik ürünlerinin içine koyulan bu yapay kokular, cilt alerjilerine ve solunum problemlerine yol açabilir. Hassas ciltlilerin özellikle uzak durması gereken parfüm içeriği şampuan, vücut losyonu, nemlendirici, kolonya ve saç kreminde karşımıza çıkıyor.
Dioksin
PEG, polietilen, polioksietilen, polietilen glikol, nonoksinol, oksinol, polisorbat 60 ve polisorbat 80 kimyasallarında bulunmaktadır. İlaç sanayiinde, kozmetiklerde, bazı boyalarda, deterjanlarda ve plastik kaplarda kullanılır. Dioksin uzun süreli kullanımlarda vücutta birikerek kansere neden olabilmektedir. Köpürme özelliği olan temizleyicilerde, şampuanlarda ve banyo köpüklerinde PEG, oksinol, nonoksinol, polisorbat 60 ve polisorbat 80, polietilen, polietilen glikol, polioksietilen, -poli ya da -oksinol gibi ifadelerle yer alabilmektedir. Özellikle etilen oksit bebek şampuanlarında tahrişi azaltmak için yoğun miktarda kullanılmaktadır.
Ftalat
Ftalat (phthalate) maddesi, plastik içeriğini yumuşatmak için kullanılan bir kimyasaldır. Özellikle oje, parfüm, losyon ve saç spreylerinden kullanılan ftalat, meme kanseri riskini arttırır ve ergenlik çağındaki kadınlarda göğüs gelişimine zarar verir. Bazı durumlarda parfüm içeriğinin içine karıştırılarak kullanılan ftalat maddesinden korunmak için ürünlerin içerik kısmına dikkat edebilirsiniz.
SLS (sodyum lauryl sülfat)
SLS, şampuan, diş macunu, traş kremi, ağız gargarası, sabun, çamaşır deterjanı, akne ilacı, yüz temizleyici, duş jeli, banyo köpüğü gibi temizleyici kişisel bakım ürünlerinin yüzde 90’ında kullanılan bir madde olarak karşımıza çıkıyor. Sağlığa zararlı maddelerden biri olarak gösterilen SLS, kimi zaman özellikle cilt tipine göre çeşitli tahrişlere yol açıyor.
Far ve göz boyaları
- İçerik kimyasal madde sayısı: 26
- En tehlikeli olanları: Polietilen ve tereftalat
- Olası hastalıklar: Kısırlık, kanser, hormonal bozukluk ve organlarda tahribat.
Ruj ve dudak boyaları
- İçerik kimyasal madde sayısı: 33
- En tehlikeli olanları: Polimetilmetakrilat
- Olası hastalıklar: Kanser, alerji.
Şampuan
- İçerik kimyasal madde sayısı: 15
- En tehlikeli olanları:Llauril sülfat, sodyum, tetrasodyum, glikol, propilen
- Olası hastalıklar: Tahriş, göz hasarı, kaşıntı.