You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Blog & Makaleler

Kokoreç'e özür borçluyuz



Bunları Biliyor musunuz?

KOKOREÇ’e bir özür borçluyuz.

Sokak yiyecekleri   tüketimi, kökleri çok eskilere dayanan bir yeme-içme alışkanlığıdır. Sokak yiyecekleri açısından mutlaka uğranması gereken bir durak olan Türkiye’de, dışarıda yemek yemek günlük hayatın bir parçasıdır . Coğrafi konumundan dolayı çeşitli medeniyetlere uzun bir tarih süreci ile ev sahipliği yapmış olan Anadolu, zengin ve kendine özgün bir gıda çeşitliliğine sahiptir. Türk yemek kültürünü yansıtan geleneksel gıdalar içerisinde yer alan et ürünleri bu çeşitliliğe önemli bir katkı sağlamaktadır. Kokoreç de bunların arasında özel bir yere sahiptir.  

Et ve et ürünlerinin yüksek biyolojik yararlılığa sahip besin öğelerindendir.  Son yıllarda yapılan çalışmalar, kokoreç’in kalite özelliklerinin geliştirilmesinin yanı sıra beslenme-sağlık alanındaki bilgi birikimine dayanarak daha sağlıklı ürünler geliştirmeye yönelmiştir.

Kokoreç neden çok kıymetlidir?

Sakatatlar vücut için etten çok daha besleyicidir, kokoreç de buna dahil edilebilir.   Son yıllardaki beslenme çalışmaları , beslenmemizin aslında bağırsakların, özellikle de kalın bağırsakların beslenmesi anlamına geldiğini ifade etmektedir. Gıdanın içeriği bu nedenle önemlidir. Kalın bağırsak mikroorganizma yükü sayesinde gıdayı tam sindirime işleminden geçirerek  vücudumuzda sentezlenemeyen  maddeleri de sentezler. Dolayısıyla aslında sadece iyi yemek yetmez, bağırsakların mikroorganizma örtüsünün de sağlıklı olması gerekir. İşte kokoreç bunun transferini sağlayan en önemli kaynaklardan biridir.

Özellikle kuzu bağırsağından yapılan kokoreç bu transferde büyük önem taşır. Bahar aylarında, doğanın uyanışıyla kuzulama mevsimi başlar. Kuzuda gelişen mikroorganizma örtüsü de doğanın o baharda büründüğü özelliğin bize aktarılmasını sağlar

Kokoreç "Şişe sarılarak kızartılmış koyun ya da kuzu bağırsağı" dır.  En makbulü kuzu bağırsağından yapılanıdır.  Kokoreç için temizlenen bağırsak şişe geçirilmiş uykuluğa sarılır. Bir  yaşını doldurmamış hayvanlardan elde edilen uykuluk -timüs- beyne benzer bir madde kıvamındadır. Boyundan beyinciğe kadar uzanır. Protein, demir, fosfor ve vitamin yönünden oldukça zengindirler. Özellikle B vitaminlerin tamamı bulunur.  Kokoreç üretiminde  bir ön temizlik işleminden geçirildikten sonra haşlanarak hijyen işleminden de geçmiştir. Buna karşılık kalın bağırsaklar için kaynak oluşturacak bakterilerin bir kısmı yaşamlarını sürdürür.

Kokoreç yapım tekniğine nedeniyle yağlıdır, ama yağın fazlası pişirme tekniği ile bertaraf edilir. Sokakta gerek arabalarda gerekse dükkanlarda mangal ateşinde kokoreç satanlar yağı sızdırarak toplarlar, zaten görürsünüz. Dahası hayvansal yağ meselesi daha en başından tartışmalıdır, zira bilginin kaynağı olan Batı’da hayvanlar bizdeki gibi yetiştirilmez.

Günümüz hastalıklarının önemli bölümü bağırsak florasının bozulmasına bağlıdır, çünkü  bağırsak ikinci beyindir.

Bağırsaklar ayrı bir sistem oluşturuyor. İçerisinde mikroorganizmalar var. Bunlar bağırsaklarla birlikte çalışır. Eğer mikroorganizma olmazsa insanoğlu yaşayamaz. Daha doğrusu anormal bir şekle dönüşür. İşte kokoreç florayı destekler

  • Paylaş