Kene ısırığı, et alerjisini tetikleyebilir mi?

Bunları Biliyor musunuz?
Alfa gal sendromu (AGS) nedir?
AGS alfa-gal alerjisi, kırmızı et alerjisi veya kene ısırığı et alerjisi olarak da adlandırılır. AGS bir enfeksiyondan kaynaklanmaz. Tıp literatürün görece yeni girmiş bir hastalıktır. İlk kez 2009 yılında tanımlanmıştır. Testleri ise son dönemde uygulanmaya başlamıştır
Alpha-gal sendromu (AGS) ciddi, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden kırmızı et ve memeli canlılardan elde edilen diğer ürünlere karı gelişen bir gıda alerjisidir.
AGS semptomları, insanlar kırmızı et yedikten veya alfa-gal içeren diğer ürünlere maruz kaldıktan sonra ortaya çıkar. İnsanları kırmızı ete ve memelilerden yapılan diğer ürünlere karşı alerji yapar.
Bir CDC raporu, 2010 ile 2022 arasında 110.000'den fazla şüpheli AGS vakasının tespit edildiğini gösterdi. Bununla birlikte, AGS vakaları ulusal olarak CDC'ye bildirilemez, bu nedenle Amerika Birleşik Devletleri'nde kaç tane AGS vakası olduğu bilinmemektedir. Bu durumdan kaç kişinin etkilendiğini anlamak için ek verilere ve araştırmalara ihtiyaç vardır.
Amerika Birleşik Devletleri'nde durum genellikle Lone Star kenesinin ısırmasıyla başlar. Isırık, alfa-gal adı verilen bir şeker molekülünü vücuda aktarır. Bazı insanlarda bu, bağışıklık sistemi olarak da adlandırılan vücudun savunmasından bir tepkiyi tetikler. Sığır eti, domuz eti veya kuzu eti gibi kırmızı ete karşı hafif ila şiddetli alerjik reaksiyonlara neden olur. Süt ürünleri veya jelatinler gibi memelilerden gelen diğer yiyeceklere karşı da reaksiyonlara neden olabilir.
Bazı insanlar alfa-gal sendromuna sahip olabilir ve bunu bilmeyebilir. Anafilaktik reaksiyonlar olarak da adlandırılan ciddi alerjik reaksiyonları, genellikle açık bir sebep olmadan yaşayan insanlar vardır. Testler ayrıca başka besin alerjileri olmadığını da gösteriyor. Araştırmacılar, bu insanlardan bazılarının alfa-gal sendromundan etkilenebileceğini düşünüyor.
Alfa-gal sendromunun ABD’nin diğer bölgelerine yayıldığı bilinmektedir. Aynı zamanda alfa-gel moleküllerini taşıyan diğer kene türlerinin bulunduğu Avrupa, Avustralya ve Asya bölgelerinde de vakalara rastlanmıştır. İnsanlar her alfa-gal maruziyetinden sonra alerjik reaksiyon göstermeyebilir.
Uzmanlar alfa-gal sendromuna neden olan kenelerin alfa-gal molekülleri taşıdığını düşünüyor. Bunlar inek ve koyun gibi genellikle ısırdıkları hayvanların kanından elde edilir. Bu molekülleri taşıyan bir kene bir insanı ısırdığında, kene kişinin vücuduna alfa-gal gönderir.
Alpha-gal sendromu öncelikle yalnız yıldız kene ile ilişkilidir, ancak diğer kene türleri göz ardı edilmemiştir. Evet, AGS kene ısırıklarıyla ilişkilidir. Kanıtlar, AGS'nin öncelikle Amerika Birleşik Devletleri'nde yalnız bir yıldız kenenin ısırması ile ilişkili olduğunu, ancak diğer kene türlerinin göz ardı edilmediğini göstermektedir. Diğer kene türleri, diğer ülkelerde AGS'nin gelişimi ile ilişkilendirilmiştir.
Bilinmeyen nedenlerle, bazı insanlar bu moleküllere karşı güçlü bir bağışıklık tepkisine sahiptir. Vücut, antikor adı verilen proteinler üretir. Bu antikorlar, bağışıklık sisteminin temizlemesi gereken bir şey olarak alfa-gal'i hedefler. Tepki o kadar güçlü ki, bu alerjiye sahip kişiler artık kırmızı et yiyemezler. Alerjik reaksiyon göstermeden memelilerden yapılan hiçbir besini yiyemezler. Zamanla birçok kene ısırığı alan kişilerde daha kötü semptomlar gelişebilir.
Alfa-gal sendromu belirtileri nedir?
Alfa-gal alerjik reaksiyonunun belirtileri, diğer gıda alerjilerine göre geç ortaya çıkar. Fıstık ve kabuklu deniz ürünü gibi yaygın gıda alerjenleri, maruz kalan kişide dakikalar içinde alerjik tepkimeye yol açar. Dana, kuzu eti, sakatat ürünleri ve memeli hayvanlara ait ürünler (süt ürünü, jelatin dahil) bu reaksiyona yol açabilir.
Alfa-gal sendromu belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Kurdeşen veya kaşıntılı döküntü
- Mide bulantısı ya da kusma
- Mide ekşimesi veya hazımsızlık
- İshal
- Öksürük, nefes darlığı veya nefes almada zorluk
- Kan basıncında düşüş
- Dudakların, boğazın, dilin veya göz kapaklarının şişmesi
- Baş dönmesi veya baygınlık
- Şiddetli mide ağrısı
Semptomlar genellikle et veya süt ürünleri yedikten 2-6 saat sonra veya alfa-gal içeren ürünlere (örneğin jelatin kaplı ilaçlar) maruz kaldıktan sonra ortaya çıkar.
AGS reaksiyonları kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Hafif ila şiddetli ve hatta yaşamı tehdit edici olabilir. Anafilaksi (çoklu organ sistemlerini içeren potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir reaksiyon) acil tıbbi bakım gerektirebilir.
Korunma
Alpha-gal sendromunu önlemenin en iyi yolu, kenelerin yaşadığı alanlardan kaçınmaktır. Uzun otların bulunduğu ağaçlık, çalılık alanlarda dikkatli olun. Bazı basit ipuçlarını izleyerek alfa gal sendromuna yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz:
Örtmek. Ağaçlık veya çimenlik alanlarda kendinizi korumak için giyinin. Ayakkabı, çoraplarınızın içine sıkıştırılmış uzun pantolon, uzun kollu gömlek, şapka ve eldiven giyin. Ayrıca patikalara bağlı kalmaya çalışın ve alçak çalılar ve uzun çimenler arasında yürümekten kaçının. Bir köpeğiniz varsa, onu da tasmalı tutun.
Böcek spreyi kullanın. Cildinize %20 veya daha yüksek konsantrasyonda DEET içerikli böcek kovucu uygulayın. Ebeveynseniz, çocuklarınıza böcek spreyi sıkın. Ellerinden, gözlerinden ve ağızlarından kaçının. Kimyasal kovucuların toksik olabileceğini unutmayın, bu nedenle yönergeleri dikkatlice izleyin. Permetrin içerikli ürünleri giysilere uygulayın.
Bahçenizi işaretlemek için elinizden gelenin en iyisini yapın. Kenelerin yaşadığı yerlerde temiz çalı ve yapraklar. Ağaç yığınlarını güneşli alanlarda tutun.
Kendinizi, çocuklarınızı ve evcil hayvanlarınızı keneler için kontrol edin. Ağaçlık veya çimenlik alanlarda vakit geçirdikten sonra dikkatli olun.
İçeri girer girmez duş almak faydalıdır. Keneler genellikle kendilerini bağlamadan önce saatlerce cildinizde kalırlar. Duş alın ve keneleri çıkarmaya çalışmak için bir bez kullanın.
Çok nadir olmakla birlikte, şiddetli AGS'si olan bazı kişiler, belirli aşıların veya ilaçların içindeki maddelere tepki verebilir. Yeni bir ilaç almadan veya aşı almadan önce sağlık uzmanınızla konuşun.
Yemek yedikten birkaç saat sonra bile gıda alerjisi belirtileriniz varsa yardım alın. Birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınıza veya alerji alerji uzmanına danışın.
KAYNAKLAR
- Binder AM, Commins SP, Altrich ML, Wachs T, Biggerstaff BJ, Beard CB, Petersen LR, Kersh GJ, Armstrong PA. Diagnostic testing for galactose-alpha-1,3-galactose, United States, 2010 to 2018. Ann Allergy Asthma Immunol. 2021 Apr;126(4):411-416.e1.
- Carpenter A, Drexler NA, McCormick DW, Thompson JM, Kersh G, Commins SP, Salzer JS. Health care provider knowledge regarding alpha-gal syndrome—United States, March–May 2022. MMWR. 2023 July;72(30):809-814.
- Chung CH, Mirakhur B, Chan E, et al. Cetuximab-induced anaphylaxis and IgE specific for galactose-alpha-1,3-galactose. N Engl J Med 2008;358(11):1109–17.
- Commins SP, Satinover SM, Hosen J, et al. Delayed anaphylaxis, angioedema, or urticaria after consumption of red meat in patients with IgE antibodies specific for galactose-α-1,3-galactose. Journal of Allergy and Clinical Immunology 2009;123(2):426-433.e2.
- Commins SP, James HR, Kelly LA, et al. The relevance of tick bites to the production of IgE antibodies to the mammalian oligosaccharide galactose-α-1,3-galactose. J Allergy Clin Immunol 2011;127(5):1286-1293.e6.
- Commins SP, Jerath MR, Cox K, Erickson LD, Platts-Mills T. Delayed anaphylaxis to alpha-gal, an oligosaccharide in mammalian meat. Allergology International 2016;65(1):16–20.
- Crispell G, Commins SP, Archer-Hartman SA, et al. Discovery of Alpha-Gal-Containing Antigens in North American Tick Species Believed to Induce Red Meat Allergy. Front Immunol 2019;10:1056.
- FDA Approves First-of-its-Kind Intentional Genomic Alteration in Line of Domestic Pigs for Both Human Food, Potential Therapeutic Uses, Press Release U.S. Food and Drug Administration, December 14, 2020.
- Hashizume H, Fujiyama T, Umayahara T, Kageyama R, Walls AF, Satoh T. Repeated Amblyomma testudinarium tick bites are associated with increased galactose-α-1,3-galactose carbohydrate IgE antibody levels: A retrospective cohort study in a single institution. J Am Acad Dermatol 2018;78(6):1135-1141.e3.
- Hilger C, Fischer J, Wölbing F, Biedermann T. Role and Mechanism of Galactose-Alpha-1,3-Galactose in the Elicitation of Delayed Anaphylactic Reactions to Red Meat. [PDF – 11 pages] Curr Allergy Asthma Rep 2019;19(1):3.
- Kersh GJ, Salzer J, Jones E, et al. Tick bite as a risk factor for alpha-gal-specific immunoglobulin E antibodies and development of alpha-gal syndrome. Ann Allergy Asthma Immunol. 2022 130(4): 472-478.
- Kim MS, Straesser MD, Keshavarz B, et al. IgE to galactose-α-1,3-galactose wanes over time in patients who avoid tick bites. J Allergy Clin Immunol Pract 2020;8(1):364-367.e2.
- Mabelane T, Basera W, Botha M, Thomas HF, Ramjith J, Levin ME. Predictive values of alpha-gal IgE levels and alpha-gal IgE: Total IgE ratio and oral food challenge-proven meat allergy in a population with a high prevalence of reported red meat allergy – PubMed (nih.gov). Pediatr Allergy Immunol 2018;29(8):841–9.
- Mitchell CL, Lin F-C, Vaughn M, Apperson CS, Meshnick SR, Commins SP. Association between lone star tick bites and increased alpha-gal sensitization: evidence from a prospective cohort of outdoor workers. Parasites Vectors 2020;13(1):470.
- Platts-Mills TAE, Li R, Keshavarz B, Smith AR, Wilson JM. Diagnosis and Management of Patients with the α-Gal Syndrome. The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice 2020;8(1):15-23.e1.
- Thompson JM, Carpenter A, Kersh GJ, Wachs T, Commins SP, Salzer JS. Geographic distribution of suspected alpha-gal syndrome cases—United States, January 2017–December 2022. MMWR. 2023 July;72(30):815-820.
- Wilson JM, Schuyler AJ, Workman L, et al. Investigation into the α-Gal Syndrome: Characteristics of 261 Children and Adults Reporting Red Meat Allergy. The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice 2019;7(7):2348-2358.e4.
- Young I, Prematunge C, Pussegoda K, Corrin T, Waddell L. Tick exposures and alpha-gal syndrome: A systematic review of the evidence. Ticks and Tick-borne Diseases 2021;12(3):101674.