HURMANIN MUCİZEVİ FAYDALARI

RAMAZAN
Orucun hurma ile açılması halinde, oruçtan dolayı insanın üzerinde oluşan halsizliği de içerdiği şeker oranı sayesinde hemen gidermektedir.
Ramazan'da iftar sofralarının vazgeçilmezi hurmanın faydaları saymakla bitmez. Ramazan ile bu denli bütünleşen hurma oruç açarken tercih ediliyor. Peki, hurma nasıl bu kadar Ramazan ayıyla bütünleşti? Oruç açarken neden hurma tercih edilir?
İşte orucu hurma ile açmanın nedenleri ve hurmanın mucizevi faydaları.
İdeal Bir Gıda
Potansiyel sağlık faydaları ve zengin hayati besinleri barındırması hurmayı hemen hemen ideal bir gıda haline getiriyor.
Kolesterol içermemekle beraber vücut çalışması için esansiyel olan 15 farklı mineral, A vitamini, C vitamini, B vitamini türevleri, folik asit, karbonhidrat, lif ve protein içermektedir. Dişlerin çürümesini önleyen flor ve bağışıklı sistemini güçlendirerek kanser önleyici işlevi olan Selenyum gibi minerallerde hurmalarda bulunuyor. Bunlar, insan vücudunun sağlıklı ve zinde kalabilmesi için hayati önem taşır. Bu haliyle hurma, bilim kurgu filmlerinde insanların günlük besin ihtiyacını tek başına karşılayan kapsüllerden farksızdır.
1 adet hurma 20 kalori içerir. Gün boyunca enerjisini tüketen , oruç tutan kişiler hurmayla ihtiyaçları olan enerjinin bir bölümünü sağlayabiliyor. Yüksek enerji içeriğiçok fayda sağlıyor.
Kanseri Önler
Hurma kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Çok yüksek lif içeriyor. Bu lifler düzenli olarak hurma tüketen kişilerde kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltmanın yanında kalp hastalıklarından da koruyor. Ayrıca kolon, rahim ve göğüs kanserlerinden de koruyor. Hurma, betakaroten açısından da son derece zengindir. Betakarotenin hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önleyici özelliği vardır.
- Antioksidan Kaynağıdır, Cildi gençleştirir
Yüksek besin içeriği yanında hurma antioksidan özlliklere de sahiptir. Antioksidanlar kanser, damar tıkanıklığı ve yaşlanmanın önlemesinde faydalı olduğu biliniyor. Depolanırken bozulmaya eğilimli diğer meyvelerin aksine, hurmaların soğukta muhafazasında antioksidanların yoğunluğu artıyor. Antioksidandan zengin olan hurma hücre yenilemesini sağlaması sayesinde cild üzerinde de faydalıdır. Yenilenen doku cildi daha genç bir görünüme kavuşturuyor. Hurma cilde ihtiyacı olan nemi verir, böylelikle cilt daha elastiki bir yapıya sahip olur. İçeriğindeki B vitamini sayesinde ciltte oluşan yaraların da daha hızlı iyileşmesine katkıda bulunuyor.
Sindirimi kolaylaştırıyor
Hurmanın lif oranı çok yüksektir. 100 gram hurma yaklaşık 3,5 gram lif içerir. Yüksek lif içeriği ile midede uzun süre kalarak sindirimin yavaş olmasını sağlıyor. Böylelikle tokluk süresi uzuyor ve daha az besin tüketilmiş oluyor. Yüksek lif, aynı zamanda bağırsakları çalıştırır ve kabızlığı önler. Demir eksikliği olan kişiler kilo vermede güçlük yaşıyor. Hurma içerdiği yüksek orandaki demir mineraliyle kişinin demir depolarını destekler ve bu sayede metabolizma da hızlanmış oluyor.
Kas kramplarını engeller
Hurma içeriğindeki magnezyum sayesinde kasları güçlendiriyor, protein sentezinde ve enzimlerin sağlıklı çalışmasında görev alıyor. Günde 2-3 adet hurma tüketmek günlük magnezyum ihtiyacını karşılayabiliyor. Magnezyum eksikliğinde sık sık kas krampları ve kas ağrıları oluşuyor.
Kalp sağlığını korur
Hurma, içeriğindeki zengin potasyum minerali sayesinde kan basıncını (tansiyon) dengeliyor ve kalp ritmini düzenliyor. Hiç kolesterol içermediği gibi güçlü bir antioksidan olması sayesinde kalbi zararlı bakterilerden ve mikroplardan koruyarak, damar tıkanıklıkları riskini azaltıyor.
Kansızlığı önler
Hurma, yüksek demir oranıyla anemi (kansızlık) hastalığını tedavi eden doğal bir demir ilacıdır. 5 adet hurma, bir kadının günlük demir ihtiyacının yüzde 11’ini karşılayabilir. Özellikle anne karnındaki bebeğin “nöral tüp defekti”ne karşı korunması için yeterli miktarda olması gereken folik asit (folat) vitamini hurmada bolca bulunmaktadır.Düzenli tüketildiğinde, demir eksikliği anemisi olan kişilerde kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini artırıyor. Bu etkisiyle demir eksikliğiyle ilgili kansızlık riskini azaltıyor. Ayrıca içerdiği B2 ve B3 vitamini ile kırmızı kan hücrelerinin sayısını artıyor.
Kemikleri güçlendirir
Hurma içeriğindeki kalsiyum ve fosfat sayesinde iskelet oluşumuna ve vücudun kemik yapısının dengelenmesine katkıda bulunuyor. Ayrıca kemik erimesi ve yumuşaması gibi gelişebilecek kemik hastalıklarının önlenmesinde fayda sağlıyor.
Depresyonu Önler
Hurmada yüksek miktarda bulunan B6 vitamini ve magnezyum sinir sistemini destekliyor ve güçlendiriyor. Hormon düzenlemesi yapan B6 vitamini, böylece ruh sağlığına da iyi geliyor. Hormon ve sinir sistemine yoğunlaşan bu vitamin sayesinde hurma, sinir sistemini güçlendirerek depresyondan korur, strese ve gerginliğe iyi gelir.
Sütü az anneler hurma yesin
Oksitosin, doğumda kas kasılmasını uyaran bir hormondur. Modern tıpta doğumu kolaylaştırıcı ilaç olarak kullanılır. Hurmada bolca oksitosin bulunur ve bu hormon doğumdan sonra süt salınımını da uyardığından emziren annelerin süt salgısını arttırmaları için hurma yemeleri son derece uygundur.
Yukarıda saydığım nedenleri göz önünde tutarak; Hurmayı sadece Ramazan'da yemeyin, her zaman tüketin!