You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Blog & Makaleler

Hormonlu Meyve ve Sebze Nasıl Anlaşılır?



Ne Yediğini Ne İçtiğini Bil

Meyve ve Sebzelerin Hormonlu Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Hormon özellikle zamansız yetişen meyve ve sebzelerde sıklıkla olmaktadır. Bu sebeple meyve ve sebzeleri zamanında tüketmek gerekir. Genel olarak gıdaların meyve sebzelerin hormonlu olduğu dış görünümünden ve tadından kolaylıkla anlaşılır. Tadında eksiklik varsa, lezzeti yoksa hormonlu olma ihtimali vardır. Ancak bu yeterli bir belirti değildir.

Ayrıca hormonlu meyve ve sebzeler görünüş itibariyle aşırı büyük olurlar, bu büyüklükten kaynaklı şekillerinde bozulma olabilir veya tam tersi aşırı düzgün görünüme sahip olabilir.

Bitkisel Hormon Nedir?

Hormon; uyarmak, canlandırmak anlamına gelen fransızca kökenli bir kelimedir. Son yıllarda meyve ve sebzelerden bahsederken sıklıkla hormondan bahsederiz. 1960’lı yıllarda ilk olarak üzümde kullanılan hormon zamanla tüm meyve ve sebzelerde kullanılmaya başlanmıştır. Meyve ve sebzelerin daha hızlı büyümesi ve daha canlı ve parlak görünmesini sağlaması için kullanılan hormonun aslında insan hayatı için önemli zararlı vardır.

Doğal olarak bitkilerde oluşan, büyüme ile buna bağlı diğer fizyolojik hareketleri kontrol eden ve oluştukları yerden bitkinin diğer kısımlarına taşınabilen, çok az miktarda bile etkilerini gösterebilen organik maddelere ‘’Bitki Gelişim Düzenleyiciler (BGD) veya Bitkisel Hormanlar ’’ adı verilir.BGD’ler, bitki bünyesinde üretildikleri gibi, sentetik olarak da elde edilebilirler.
Seralarda sıcaklığın 13⁰C’nin altına düştüğü dönemlerde özellikle domates, patlıcan ve kabak döllenme zorluğu çektiğinden seraların ısıtılması gerekmektedir. Yeterince tarımsal destek almayan üreticiler için ısıtma yönteminin daha pahalı olmasından dolayı sentetik BGD’ler kullanılmaktadır.
BGD’ler sera ürünlerinde sadece domates, patlıcan ve çiçeklenme döneminde döllenmeyi sağlama amaçlı kullanılmaktadır. Hasat dönemine kadar geçen 90 günlük sürede, zaten çok seyreltik olarak kullanılan bu maddeler bitki bünyesinde parçalanarak atılmakta, soframıza gelen üründe kalıntı kalmamaktadır. Ancak bilinçsiz kullanımlar için durum çok daha farklı olacaktır.
Tüm bu açıklamalara karşın tüketici hala tedirginliğini üzerinden atmıyorsa o zaman tek çözüm yolu kalıyor o da ürünleri mevsiminde tüketmek. Çünkü hormonun sentetik benzeri kış aylarında ve serada kullanılmaktadır.
Hormonsuz gıda nasıl anlaşılır?

Aşırı hormon uygulaması yapılmış sebzeler insan vücudunda kanserojen bir etkiye neden olurken, çeşitli yan etkileri de bulunuyor. Meyvelerin çoğalmasını sağlamak için çok düşük dozlarda kullanılan hormonal içerikli ilaçlar insan sağlığını fazla etkilemezken, büyümeyi hızlandırarak verimi ve kazancı artırmak için bilinçsizce kullanılan ilaçlar, insan sağlığı açısından önemli bir risk oluşturuyor. Manavda ve pazarda bolca satılan ve tüketilen meyve sebzelerin fazla hormon taşıyıp taşımadığını öğrenmek için iyi bir gözlemci olmak ve şekillerine bakmak gerekiyor.

İlk başta dikkat edilmesi gereken, her meyve ve sebzeyi mevsiminde almak ve tüketmektir. Yada mevsiminde alıp kurutarak veya dondurarak saklamak uygun olacaktır. Genel olarak dış görünüşü şekilsiz, bozuk, sizri çıkıntıları olan içleri boş, çekirdek etrafı boş, ve tadı kendine has tadı vermiyorsa o sebzeve meyveler hormonludur. Dış görünüş ve yapılarına göre ayırt edebileceğimiz bazı gıdalar şöyle:

Domates: Domates kesildiğinde içi fazlaca boşsa meyvenin ucunda sivri çıkıntılar ve yuvarlak yapısından farklı bir şekle sahipse hormonlu olduğundan şüphelenebilirsiniz. Ayrıca hormonlu domateslerde dik kesildiğinde ortasında beyaz ve sert bir tabaka görülür.

Salatalık: Şekilsiz, bir ucu kalın bir ucu ince veya yan yana yapışık meyvelere dikkat edin. İçleri adete sünger gibi, çekirdek evi de kof bir yapıya sahiptir. Tatlarında farklılıklar ve lezzetsizlik vardır.

Biber: Aşırı büyük ve etli bir görünüme sahiptir. Çekirdek etrafı boş, etli kısmında domatesteki gibi beyaz ve sert bir doku görülür.

Patlıcan: Şekli bozuktur, kenarda şişlikler görülür. Yan yana yapışıktır, etli kısmı sünger gibi kof olur.

Patates: Şekilsiz ve yumruları birbirine yapışıktır. Patateste aşırı gübre ve hormon kullanılırsa içinde kararmalar görülür.

Çilek: Aşırı büyük, çift yapışık ve içleri boştur.

Karpuz: Hormonlu karpuzların çekirdek evleri boştur. Yendiği zaman aşırı nişasta kokusu verir

Hormon  Zararları Nelerdir?

Hormonlu gıdalar vücutta ki hormon dengesini bozarak bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olur. Hücreleri zayıflatarak kansere yatkınlığı artırır. Vücudun şişmesine ve aşırı yağlanmasına neden olur.

Hormonlu gıdaların tüketilmesi uykusuzluk, yorgunluk, baş ağrısı, egzama, hafıza kaybı ve depresyona sebep olur. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarına neden olacağı gibi hormonlu gıdalar tansiyonun yükselmesine de neden olmaktadır

  • Paylaş