You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Blog & Makaleler

HAYATINIZA BİR TUTAM TARÇIN KATIN



Bunları Biliyor musunuz?

HAYATINIZA BİR TUTAM TARÇIN KATIN

 Tarçın, bilimsel olarak Cinnamomum olarak bilinen ağaçların iç kabuğundan yapılan bir baharattır . Eski Mısır'a kadar uzanan, tarih boyunca bir madde olarak kullanılmıştır. Yüzyılarca krallara uygun bir hediye olarak kabul edilmiştir. Günümüzde tarçın ucuzladı. Her aktra’da süpermarkette bulunur ve çeşitli yiyecek ve tariflerde bir bileşen olarak bulunur. Tarçına benzersiz kokusunu ve tadını veren şey yağıdır. Bu yağda sinnameldehit adı verilen bir madde bulunur. Tarçının sağlığa faydaları da çoğunlukla bu maddeden kaynaklanır. Tarçının yararlarının başında, polifenol gibi güçlü antioksidanlarla dolu olması gelir. Hatta 26 baharatın antioksidan özelliklerinin kıyaslandığı bir araştırmada, tarçın sarımsak ve kekik gibi süper gıdaları bile geride bırakmıştır. Üstelik tarçın aynı zamanda güçlü bir antienflamatuardır. İki ana tip tarçın  bulunur:

Sinameki: “Düzenli” tarçın olarak da bilinir, bu en yaygın kullanılan türdür.

Seylan: “Gerçek” tarçın olarak bilinen Seylan, daha hafif ve daha az acı bir tada sahiptir.

Cassia tarçın, Seylan tarçından çok daha ucuz olduğu göz önüne alındığında, süpermarkette daha yaygın olarak bulunur.

Cassia tarçın küçük ila orta miktarlarda yemek için güvenli olsa da, çok fazla yemek, kumarin adı verilen yüksek miktarda bileşik içerdiğinden, sağlık sorunlarına neden olabilir.

İşte tarçının faydalarından bir kaçı:

1. Antioksidanlar açısından zengin

Tarçın güçlü bir antioksidandır. Aslında, sarımsak ve kekikten daha fazla antioksidan içerir. Bu maddeler vücudu oksidatif strese neden olan serbest radikallerden korur, bu da vücutta oluşan tüm serbest radikalleri detoksifiye edemediğinde meydana gelir. Antioksidanlar, aşırı serbest radikallerin bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkilerini önlemeye yardımcı olabilir.

2 . Anti-İnflamatuar Özellikler

Tarçındaki antioksidanlar ve polifenoller de iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Normal şartlar altında, enflamasyon vücudun doku hasarını onarmasına ve enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur. Bununla birlikte, bazı durumlarda şişlikler dokulara karşı çalışabilir veya uzun süre kronikleşebilir. Enflamasyona neden olan durumlar ve olaylar kronik ağrıya neden olabilir. Tarçın, karaciğer iltihabı için özellikle iyidir.

3 . Kalp Hastalığı Riskini Azaltır

Kalp hastalığı erken ölümün bir numaralı nedenidir. Tarçın kötü LDL kolesterolü ve trigliseritleri azaltabilir, bu da iyi HDL kolesterolün vücutta sabit kalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kan basıncını düşürerek kan belirteçleri üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösterir. Tarçın, insülin direncini, kan glukozunu ve lipit metabolizmasını iyileştirebilir ve oksidatif stresi azaltabilir. Bütün bunlar kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur.

4 . Bakteriyel Enfeksiyonlarla Mücadele

Cinnamon'un ana aktif maddesi cinnamaldehit'tir; Bu muhteviyat kullanılarak yapılan yağlar, solunum yolu enfeksiyonlarından gribine kadar olan rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı olabilir. Tarçın gram negatif ve gram pozitif bakterilere karşı etkilidir. Vücudun sindirim semptomlarından ve soğuk algınlığından korunmasına yardımcı olabilir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Tarçın özü, karanfille birlikte salmonella ve listeria gibi enfeksiyonlara neden olan bakteri üremesini durdurabilir.

5 . Diyabetle Mücadele Ediyor

Diyabet, vücut insüline direnç oluşturduğunda veya glikozun kan dolaşımına girmesini düzgün şekilde sınırlayamadığında gelişir. Tarçın, insüline duyarlılığı arttırmaya ve kan şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir. Ayrıca pankreasın daha iyi çalışmasına yardımcı olan metabolizmayı da iyileştirebilir. Baharat ayrıca, glikozun kana emilimini sağlayan alanin enzimini de bloke edebilir.

6 . Nörolojik Bozukluklara Karşı Savunma

Birçok insan yaşlandıkça beyin fonksiyonlarında bilişsel azalma yaşar. Alzheimer ve Parkinson hastalıkları hücre mutasyonu yoluyla ortaya çıkan iki nörolojik hastalıktır. Baharattaki bileşikler, Alzheimer hastalığının temel bir unsuru olan tau birikimini durdurur. Parkinson hastalığına gelince, tarçın motor işlevlerini geliştirmeye yardımcı olur, nörotransmitter seviyelerini normalleştirir ve nöronları korur.

7 . Kanser Riskini Düşürür

Bakterilerle savaşan özelliklerine ek olarak, sinnamaldehit, DNA'yı hasardan ve hücre mutasyonundan koruyarak kanserli tümör büyümesini inhibe edebilir. Bu özel bileşik ayrıca hücre apoptozunu veya kanserli hücrelerin kendi kendini imha etmesini de teşvik eder. Bileşik kolon kanserinin tedavisinde özellikle etkili olduğu bulunmuştur.

8 .  Ağız kokularını önler ve Diş Sağlığını Destekler

Ağızdaki bakteriler diğer ağız enfeksiyonlarının yanı sıra ağız kokusuna, oyuklara ve diş çürümesine neden olabilir. Tarçın özleri ve yağları doğal olarak sözlü mikroflora ve mikrobiyota ile mücadele ederek bu devam eden sorunlarla mücadele eder. Tarçın antimikrobiyal ve antienflamatuar özelliklere sahip olduğundan, diş çürümelerini önlemeye yardımcı olabilir. Tarçın açık ağız yaralarını ağırlaştırabilir, bu nedenle dikkatli kullanılmalıdır.

9 . Candida'yı önler ve tedavi eder

Tarçın sadece bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı değil aynı zamanda mantar enfeksiyonlarına karşı da koruma sağlar. Örneğin baharat, Candida'nın sindirim kanalından kaçınmasına ve tedavisine yardımcı olabilir. Bir çalışma, baharatın, sindirim sorunlarına yol açabilecek tehlikeli maya olan Candida albicans miktarını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir . Tarçın, maya büyümesini engellemeye yardımcı olarak iyi bir önleyici katkı sağlar.

10 . Sağlıklı cildi destekler

Hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcıya tarçın yağı eklenmesi, antibiyotik ve antimikrobiyal özelliklerin cildin ve cildin gelişmesine yardımcı olmasını sağlayabilir. Bu yağı topikal olarak kullanmak, döküntü, tahriş, enfeksiyon ve alerjik reaksiyon prevalansını azaltabilir. Yağ, iltihap, ağrı, kızarıklık ve şişliğin azaltılmasına yardımcı olur. Bal ile karıştırılarak tarçın ve akne ve rosacea ile mücadelede yüz maskesi olarak kullanılabilir. Asla seyreltilmemiş tarçın veya herhangi bir esans yağı uygulamayın, çünkü cildi yakabilir.

11 . Alerjilere Yardım Ediyor

Çok çeşitli faktörler alerjiye neden olur ve inflamasyon birçok alerjide büyük rol oynar. Bu nedenle tarçın ve antienflamatuar özellikleri, birçok alerjik reaksiyona neden olan histamin akışını hafifletmeye yardımcı olabilir. Astımlı insanlar da tarçından faydalanabilir - aynı özellikler semptom ve atakları azaltmaya yardımcı olur. Sıcak çaya eklenen tarçın çubukları özellikle etkilidir.

12 . Şekersiz Şekersizler

Şeker tüketimini azaltmaya çalışan insanlar, fazla şeker yerine tariflere tarçın ekleyebilirler. Bu sadece birinin içtiği şeker miktarını azaltmakla kalmaz, aynı zamanda yiyecek ve içeceklerin glisemik yükünü azaltır. Tarçın kalorisi yoktur ve istek azaltmak için lezzetli bir yol olabilir. Şekeri geri kesmek enerji seviyesini, kilo kaybını ve daha fazlasını artırabilir.

13 . Doğal Gıdaları Korur

Tarçın antimikrobal özellikleri sadece vücudun sağlıklı kalmasına yardımcı olmuyor, aynı zamanda yiyecekleri daha uzun süre yenilebilir tutabiliyor.  Esansiyel yağları tüketme konusunda endişeler olsa da, lezzet ve uzun ömür için tarçın tozu eklenmesi işleri daha lezzetli hale getirebilir.

 

Bütün bu yararlarının yanında   çok fazla Tarçın tüketmek sağlık açıısndan zararlı olabilir

1.Karaciğer Hasarına Neden Olabilir

Öğütülmüş Cassia tarçın kumarin içeriği, çay kaşığı başına 7 ila 18 miligram (2.6 gram) arasında değişebilirken, Seylan tarçın sadece az miktarda kumarin içerir. Kumarin tolere edilebilir günlük alımının yaklaşık 0.05 mg / pound (0.1 mg / kg) vücut ağırlığı veya 60 kiloluk bir kişi için günde 5 mg'dır. Bu, sadece 1 çay kaşığı Cassia tarçınının günlük limiti aşabileceği anlamına gelir. Ne yazık ki, bazı çalışmalar çok fazla kumarin yemenin karaciğer toksisitesine ve hasarına neden olabileceğini bulmuştur .

2. Kanser Riskini Artırabilir

Hayvan çalışmaları, Cassia tarçınında bol miktarda bulunan kumarin yemenin bazı kanser riskini artırabileceğini göstermiştir. Örneğin, kemirgenlerde yapılan çalışmalar çok fazla kumarin yemenin akciğerlerde, karaciğerde ve böbreklerde kanserli tümörlerin gelişmesine neden olabileceğini bulmuştur. Kumarin'in tümörlere neden olma şekli belirsizdir. Bununla birlikte, bazı bilim adamları kumarinin zamanla DNA'ya zarar verdiğine ve kanser riskini arttırdığına inanmaktadır. Kumarinin kanserli etkileri üzerine yapılan araştırmaların çoğu hayvanlar üzerinde yapılmıştır. Kanser ve kumarin arasındaki aynı bağlantının insanlar için de geçerli olup olmadığını görmek için daha fazla insan tabanlı araştırma gereklidir.

3. Ağız yaralarına neden olabilir

Bazı insanlar tarçın aromalı maddeler içeren yemekten kaynaklanan ağız yaraları yaşamıştır .Tarçın, çok miktarda tüketildiğinde alerjik reaksiyonu tetikleyebilen bir bileşik olan sinnamaldehit içerir. Tükürüğün kimyasalların ağız ile çok uzun süre temas etmesini önlediği için baharatın az miktarda olması bu reaksiyona neden olmaz.Ağız yaralarına ek olarak, bir sinnamaldehit alerjisinin diğer semptomları şunları içerir:

  • dil veya diş eti şişliği
  • yanma veya kaşıntı hissi
  • ağızda beyaz lekeler

Bu belirtiler mutlaka ciddi olmamakla birlikte, rahatsızlığa neden olabilir  Ancak, cinnamaldehitin yalnızca alerjiniz varsa ağızda yaralara neden olacağına dikkat etmek önemlidir.  Ayrıca, ağız yaraları daha çok tarçın yağı ve tarçın aromalı sakız kullananları etkiliyor gibi görünmektedir, çünkü bu ürünler daha fazla tarnamaldehit içerebilmektedir.

4. Düşük Kan Şekeri Olabilir

Kronik yüksek kan şekeri olan bir sağlık problemidir. Tedavi edilmezse, diyabet, kalp hastalığı ve diğer birçok sağlık sorununa yol açabilir. Tarçın, kan şekerini düşürme kabiliyeti ile bilinir . Araştırmalar, baharatın kandan şeker alınmasına yardımcı olan bir hormon olan insülinin etkilerini taklit edebileceğini keşfetmiştir.

Biraz tarçın yemek kan şekeri düşürmenize yardımcı olabilir, çok fazla yemek çok düşmesine neden olabilir. Buna hipoglisemi denir. Yorgunluğa, baş dönmesine ve muhtemelen bayılmaya neden olabilir Kan şekeri yaşama riski en fazla olan kişiler diyabet için ilaç alan kişilerdir. Bunun nedeni, tarçın bu ilaçların etkilerini artırabilir ve kan şekerinizin çok düşmesine neden olabilir.

5. Solunum Sorunlarına Neden Olabilir

Tek bir oturuşta çok fazla öğütülmüş tarçın yemek solunum sorunlarına neden olabilir.Bunun nedeni, baharatın solunmasını kolaylaştıracak ince bir dokuya sahip olmasıdır. Yanlışlıkla solumaya sebep olabilir:

  • öksürme
  • geğirme
  • nefesini tutmaya çalışırken zorluk

Ayrıca, tarçındaki cinnamaldehit bir boğaz tahriş edicidir. Daha fazla solunum problemine neden olabilir. Astımı veya solunumu etkileyen diğer tıbbi durumları olan kişilerin, nefes almada daha fazla sorun yaşayacağından, özellikle tarçın solumasına özellikle dikkat etmek gerekir.

6. Bazı İlaçlar ile Etkileşim Olabilir

Tarçın, çoğu ilaçla az ila orta miktarlarda yemek için güvenlidir. Ancak, çok fazla almak diyabet, kalp hastalığı veya karaciğer hastalığı için ilaç kullanıyorsanız sorun olabilir. Bunun nedeni, tarçın bu ilaçlarla etkileşime girip, ya etkilerini artırabilir ya da yan etkilerini artırabilir.

Örneğin, Cassia tarçın, yüksek miktarda tüketilmişse karaciğer toksisitesine ve zarar görmesine neden olabilecek yüksek miktarlarda kumarin içerir Parasetamol, asetaminofen ve statinler gibi karaciğerinizi etkileyebilecek ilaçlar alıyorsanız, aşırı tarçın alımı karaciğer hasarı riskini artırabilir. Ayrıca tarçın, kan şekerinizi düşürmeye yardımcı olabilir, bu nedenle diyabet için ilaç kullanıyorsanız baharat, etkilerini artırabilir ve kan şekerinizin çok düşmesine neden olabilir.

Ne Kadar tüketmeli ?

Tarçın baharat olarak küçük miktarlarda kullanmak genellikle güvenlidir. Bununla birlikte, çok fazla yemek, potansiyel olarak tehlikeli yan etkilere neden olabilir. Bu daha çok Cassia tarçın için geçerlidir, çünkü zengin bir kumarin kaynağıdır. Tersine, Seylan tarçın sadece az miktarda kumarin içerir. Kumarin için tolere edilebilir günlük alım vücut ağırlığının kilosu başına 0.05 mg'dır (kg başına 0.1 mg). Bu, yan etki riski olmadan bir günde ne kadar kumarin tüketebileceğinizdir.

Bu, 81 kilogram ağırlığındaki bir yetişkin için günde 8 mg kumarin değerine eşittir. Başvuru için, 1 çay kaşığı (2.5 gram) öğütülmüş Cassia tarçındaki kumarin miktarı 7 ila 18 mg arasındadır. Çocukların daha az tolerans gösterebileceğini unutmayın.

Seylan tarçın sadece az miktarda kumarin içermesine rağmen, aşırı alımdan kaçınılmalıdır. Tarçın, yüksek miktarlarda tüketildiğinde olumsuz etkileri olabilecek birçok başka bitki bileşiği içerir. Tüm tarçınları baharat olarak kullanın.

  • Paylaş

Bizi Takip Edin

Sen de bilinçli bir gıda tüketicisi olmak ve bizi yakından takip etmek istiyorsan buradayız