You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Blog & Makaleler

Gıdaların çöpe gitmesini azaltmak için günlük yaşantımda ne yapabilirim?



Ne Yediğini Ne İçtiğini Bil

Gıdaların çöpe gitmesini azaltmak, tasarruf etmek ve çevreyi korumak için aşağıdaki ipuçlarını takip edin:

1 Alışverişinizi planlayın:

Yemekleriniz için haftalık menü planı yapın. Buzdolabınız ve mutfak dolaplarınızdaki yiyecekleri kontrol edin ve sonra yalnızca ihtiyacınız olan şeyler için alışveriş listesi yapın. Listeyi yanınıza alın fakat açken alışveriş yapmayın – ihtiyacınızdan fazlasıyla dönersiniz. Önceden paketlenmiş yerine açık sebze ve meyve almayı tercih edin böylece ihtiyacınız kadar alırsınız.

2 Tarihi kontrol edin: Eğer kısa süre içerisinde belirli bir yiyecek yemeyi planlamıyorsanız daha uzun kullanım süresi olan bir ürün arayın veya istediğiniz anda almayı düşünün. Etiketteki kullanım süresine dikkat edin: “tüketim tarihi” gıdanın belirtilen tarihten önce tüketilmesinin güvenli olduğu anlamına gelir(örneğin, et ve balık gibi). “son kullanma tarihi” ise gıdanın beklenen kalitesinin kaybedildiği tarihi gösterir. Gıda ürünleri “son kullanma tarihi”nden önce güvenli olarak tüketilebilir.

3 Bütçenizi göz önüne alın: Gıdayı çöpe atmak parayı çöpe atmak demektir.

4 Sağlıklı soğutma yapın: Buzdolabınızın ısı ayarını kontrol edin. Gıdalar 1 ile 5 0C derece arasında saklanırsa uzun süre dayanır ve taze kalır.

5 Saklama: Gıdaları ambalajı üzerinde belirtilen koşullarda saklayın.

6 Yer değiştirin: Yeni bir alışveriş yaptığınızda mutfak dolapları veya buzdolaplarınızdaki önceki ürünleri ön kısma getirin. Yeni aldığınız gıdaları ise arka tarafa koyun ki sakladığınız ürünlerin küflenme riski azalsın.

7 Küçük porsiyonlar servis edin: Şunu bilin ki herkes tabağını bitirdikten sonra tekrar ister.

8 Artıklarınızı kullanın: Artıkları çöp kutusuna dökmek yerine bir sonraki günün öğle veya akşam yemeğinde kullanın veya daha sonra kullanmak üzere derin dondurucuya koyun. Yumuşayan meyveler gülen adam pastası veya meyveli pay yapımında kullanılabilir. Buruşmaya yüz tutmuş sebzeler ise çok güzel çorba yapılabilir.

9 Dondur: Eğer az miktarda ekmek yiyorsan geri kalanını derin dondurucuya koyun. İhtiyacınız olduğunda iki saat öncesinden birkaç dilim çıkarın. Aynı şekilde, boş zamanınızda hazırladığınız yemekler, yemek pişiremeyecek kadar yorgun olduğunuz akşamlarda sizin için hazır yemek olacaktır.

10 Bitki besinine çevirin: Bazı gıdaların çöpe atılması kaçınılmazsa neden sebze ve meyveleri öğüten çöp bidonları kullanmıyorsunuz? Birkaç ay içerisinde bahçenizdeki bitkiler için çok zengin ve değerli gübre elde edersiniz. Pişmiş yemek artıklarınız varsa bir mutfak öğütücüsü sizin için bunu yapacaktır. Sadece artıklarınızı koyun, sonra yayın ve mayalanmaya bırakın, böylece üzeri özel fermente mikropları ile kaplanacaktır. Ortaya çıkacak ürün evdeki saksılarda veya bahçede kullanılabilir.  

  • Paylaş