Gıda zehirlenmesi nedir?

Ne Yediğini Ne İçtiğini Bil
Gıda zehirlenmesi nedir?
Gıda zehirlenmesi, mikroplu yiyecek veya içeceklerin tüketilmesi sonucu oluşur. Gıda zehirlenmesine üç ana etken türü neden olabilir: gıdalardaki (ya doğal olarak ortaya çıkan veya gıdaya katılan) bakteriler, virüsler veya zehirler. Gıda zehirlenmesi, üretilmiş veya evde, okulda, yerel süpermarkette, yiyecek dükkanında ya da lokantada yapılmış herhangi bir yiyecekle olabilir. Gıda zehirlenmesi tehlikesi, yiyeceğin doğru bir şekilde depolanması ve hazırlanması ile azaltılabilir.
Gıda zehirlenmesinin nedenleri ve belirtileri nelerdir?
Mikroplu gıdaların veya mikrop toksinlerinin yenilmesi sonucu değişik belirtilerle birkaç değişik hastalık ortaya çıkabilir.
Belirtiler, nedene bağlı olarak değişir. Şunları içerebilir: İshal, kusma, mide bulantısı, karın ağrısı ve ateş. Diğer belirtiler başağrısı ve uyuşma.
Belirtilerin ortaya çıkması birkaç saatten birkaç güne kadar, hatta daha uzun zaman sürebilir ve genellikle birkaç gün, bazen daha uzun süre devam edebilir.
Kimler tehlike altındadır?
Herkes gıda zehirlenmesine yakalanabilir. Ancak bazı kişilerin ciddi hastalık riski daha fazladır. Bu kişiler şunlardır:
• Bebekler;
• Yaşlılar;
• Bağışıklık sistemleri zayıf kişiler;
• Gebe kadınlar.
Nasıl tedavi edilir?
Birçok kişide hafif belirtiler görülür ve bunlar kısa sürede iyileşir. İshal olan ve kusan kişiler dinlenmeli ve bol miktarda sıvı içmelidir. Vücutlarının susuz kalması riskini taşıyan bebekler ve yaşlılar gibi kişiler, hemen doktorlarını görmelidir. Karmaşık vakalar haricinde genellikle antibiyotiklere gerek yoktur.
Nasıl önlenebilir?
Temizlik
Tuvaleti kullandıktan, çocukların bezini değiştirdikten sonra ve yemekten veya yiyecek hazırlamadan önce ellerinizi sabun ve akar su ile en az 15 saniye iyice yıkayın ve temiz bir havlu ile kurulayın. Gıda zehirlenmesi belirtileri gösteren kişiler başkaları için yiyecek hazırlamamalıdır.
Sıcaklık kontrolu
Yiyeceklerin yanlış sıcaklıkta depolanması, gıda zehirlenmesine neden olan ve 5° ile 60°C arasında büyüyen bakterilerin çoğalmasıyla sonuçlanır. Önlem olarak şunlar yapılmalıdır:
• Buzdolapları 5°C’den fazlaya ayarlanmamalı ve eşit ısı dağılımını sağlamak için yiyeceklerin etrafında yeterli hava akımı olmalıdır;
• Sıcak yiyecekler 60 °C’nin üzerinde saklanmalıdır;
• Yeniden ısıtılan yiyecekler, yiyeceğin her tarafı 75 °C’ye çıkana kadar çabucak ısıtılmalıdır;