You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Blog & Makaleler

Gıda israfını önlemenin yolları



Bunları Biliyor musunuz?

Gıda israfını önlemenin yolları

  • Alışveriş listesi yapın Alışverişe çıkmadan önce, dolabınızda var olan malzemeleri gözden geçirerek, hafta boyunca yapacağınız yemekleri planlayın. Sonrasında, ihtiyacınız olan diğer malzemeleri belirleyerek, alışveriş listenizi hazırlayın. Toptan alımlardan, özellikle sınırlı raf ömrüne sahip ürünlerden ürünlerinden kaçının. Tüketicilerin tipik ihtiyaçları veya aile tercihleri ​​dışında gıda  satın almalarıyla sonuçlanır ve bu gıdaların bazı bölümleri (potansiyel olarak büyük bölümleri) çöple sonuçlanabilir.
  • Listenize bağlı kalın Yemekleri planlayın ve alışveriş listelerini kullanın. Ne satın aldığınızı ve ne zaman yeneceğini düşünün. Zaten sahip olduklarınızı satın almaktan kaçınmak için buzdolabı ve kileri kontrol edin.
  • İhtiyacınız olandan fazlasını almamak için, sadece alışveriş listesi hazırlamak ve yanınıza almak yeterli olmuyor. Asıl önemli olan, listenize sadık kalmanız. Aklınızda bulundurmanız gereken diğer şeyler ise, kampanyalara aldanmamak ve açken alışverişe çıkmamak.
  • Buzdolabınızı kontrol edin. Buzdolabınızın sıcaklık ayarını kontrol edin. Yiyecekleri güvende tutmak için sıcaklığın 4° C veya altında olduğundan emin olmak için bir buzdolabı termometresi kullanın. Dondurucunuzun sıcaklığı 0 ° C veya daha düşük olmalıdır.
  • Dondurucunuzu kullanın! Dondurma, yemek yemeye hazır olana kadar çoğu yiyeceği kötüleşmesini önlemek için harika bir yoldur. 
  • Buzdolabınızı düzenleyin Alışveriş yaptığınızda, buzdolabında daha uzun süredir bekleyen şeyleri öne alın ve önce onları kullanmaya özen gösterin. Böylece dolabın arka tarafında kalarak gözünüzden kaçan yiyeceklerin bozulmasını da engellersiniz. Sahip olduklarınızı ve nelerin kullanılması gerektiğini takip etmek için buzdolabınızı sık sık kontrol edin. 
  • Atmayın Soyulmuş veya kesilmiş sebzeleri tazelik için buzdolabında saklayın. Yumuşayan meyveleri, meyve suyu yaparak değerlendirin. Sebzeleriniz ise, eğer bozulmamışlarsa çorbalarınız için oldukça uygun bir seçenek.
  • Kalanları değerlendirin Tencerede kalan yemeklerinizi atmak yerine, ertesi gün yapacağınız başka bir yemekte kullanın. Bir porsiyondan az kalan yemekleri makarnalara sos, kalan sebze yemeklerini türlü yapmak için değerlendirebilirsiniz. Yiyecekleri güvende tutmak için, 2 Saatlik Kuralı unutmayın: sıcak yiyecekleri sıcak ve soğuk yiyecekleri soğuk tutmuyorsanız, bozulabilen yiyecekleri iki saatten fazla oda sıcaklığında bırakmayın. 
  • Porsiyonları küçültün  Yemek servisini yaparken, küçük porsiyonlar sunun. Bu durum önceden ne kadar yiyeceğinizi kestiremediğinizde, yemeğin tabağınızda kalmasına engel olur. Ayrıca ne kadar yiyeceğinizi de kontrol edebilir ve formunuzu da koruyabilirsiniz.
  • İhtiyacınız kadar satın alın Önceden paketlenmiş belirli miktarlardaki yiyecekleri almak yerine, ihtiyacınız olan kadarını alın. Kiloluk paketlerdense, gerektiğinde taneyle alışveriş yapın.
  • Dondurun Eğer satın aldığınız şeyin sadece bir kısmını kullanacaksanız, geri kalanı dondurun. Böylece zamanı geldiğinde, dolaptan daha taze çıkarabilirsiniz. Önceden haşlayarak donduracağınız sebzeler de, yemek pişirmek için yorgun olduğunuz günler için pratik bir yöntem sunabilir.
  • Paylaş