You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Blog & Makaleler

GDO'lu ürünlerden kaçınmanın ipuçları



Ne Yediğini Ne İçtiğini Bil

GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) Ne Demektir?

GDO,bitki ve hayvanların  istenilen bir özellik katmak için başka bir canlıdaki genetik özelliği kopyalayarak diğer canlıya aktarılmasına GDO denir.  Bu yöntemler elde edilen gıdalar bazı yabancı zararlılara,böcek gibi bazı kemirgenlere karşı dirençli hale getirilmiş olur. Böylece  tarım ilaçları kullanımı azalmaktadır. Genetiği Değiştirilmiş Organizma' anlamına gelen GDO, bitkilerdeki tohum, ırk ve cinslerindeki değişikleri tanımlamak için kullanılır. Bu organizmalar nedeniyle doğal ortamında ve doğal zamanında yetişmesi gereken bitkiler, farklı ortam ve zamanlarda elde edilmeye başlanmıştır.  GDO'nun ortaya çıkmasının ve hızlı bir şekilde yayılmasının nedeni  ticarettir.  

GDO’lu  meyve ve sebzelerin özellikleri :

  • Ürünler çok parlak ve olması gerekenden canlı görünür. 
  • Meyve ve sebzelerin üzerinde herhangi bir pürüz, iz, kurt gibi unsur bulunmaz. 
  • Yetiştirilen besinler olması gerekenden daha büyüktür.
  • Anormal seviyede sert ve dayanıklı olan ürünler içerisinde GDO bulundurur. 
  • Sebze ve meyveler adeta tek tiptir. Ürünler çok düzgün ve boyutları birbirinin aynısı makine ürünü gibi görünürler. 
  • Kötü şartlarda saklanmasına rağmen herhangi bir çürüme, yumuşama ve bozulma görülmez. 
  • Mevsimi dışında satılmaya da elverişlidir. Genelde manavlarda bulunur. 
  • Çekirdekli sebze ve meyvelerde çok az çekirdek bulunur. Ürünler kesildiği zaman bu durum ortaya çıkar. 
  • Genetik olarak bazı bozukluklara uğrayabilir. Birbirine yapışmış erik veya domates gibi ürünler buna örnektir. 
  • Ürünler kesildiği zaman içerisinde sebze veya meyvenin kendi rengi dışında farklı renklere rastlanır.
  • Yeşil olan sebze ve meyvelerde, dış kısımda kısmi beyazlıklar görünür. 
  • Kokusuz veya doğal olmayan kokulara sahip ürünlerin genetiği bozulmuş kabul edilir. 
  • Isırılarak yenildiğinde sünger kıvamında olan sebze ve meyveler de GDO'lu olarak bilinir. 

GDO'lu ürünlerden kaçınmanın ipuçları:
1- Organik Ürünler satın alın.

Sertifikalı organik ürünler GDO içeremezler. Yani, "%100 organik" ,"organik", "organik içeriklidir" etiketi taşıyan bir ürün satın aldığınızda, bu ürünün GDO'lar ile üretilmiş olması yasaktır. Örneğin, " organik içeriklidir" etiketli bir ürün % 70 organik içerikli olsa dahi, %100 GDO’suz olmak zorundadır.
2- "GDO’suz" etiketi arayın.

Şirketler gönüllü olarak ürünlerini "GDO’suz" olarak etiketleyebilir. Örneğin "GDO’suz" ve "Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar  Kullanılmadan Üretilmiştir". Bazı ürünlerde ise sadece tek bir riskli içeriğin, örneğin "Soya Lesitin"in, GDO’suz olduğu belirtilir.
3-Riskli içeriklerden kaçının

GD herhangi bir mahsul içeren tüm ürünlerden kaçının. Çoğu GD içerikli ürünler dört büyükler ile üretilmiştir: Mısır, Soya Fasulyesi, Kanola ve Pamuk.

ETİKET OKURYAZARI OLUN

Meyve-sebze alışverişlerinizi zincir süpermarketlerden alışveriş yaparken bazı meyve ve sebzelere yapıştırılan etiketleri  fark etmişsinizdir. Muz, kivi, ananas gibi Türkiye'deki iklim şartlarında yetişmeyen birçok meyvede bulunan bu etiketler önemli bilgileri içerir.  Etikette üretici firmanın ismi ver ürünün fiyatının kodlandığı barkod ve hangi ürün olduğunun kodlandığı PLU kodu bulunuyor. PLU kodunda sadece aldığınız ürünün hangi meyve-sebze olduğu bilgisi yer almıyor. Kod aynı zamanda satın aldığınız ürünün nasıl yetiştirildiği bilgisini de içeriyor. Özetle:

  1. Eğer PLU kodunda 4 tane rakam varsa satın aldığınız meyve-sebzeler böcek ilaçları kullanılarak geleneksel yöntemlerle yetiştirilmiş. PLU kodlarındaki son 4 hane (bu durumda sadece 4 hane) meyve-sebzenin ne olduğunu ifade ediyor. Örneğin bütün muzların PLU kodlarında 4011 yazar. Üretim sürecinde herhangi bir ekstra (ya da eksik) işleme tabi tutulmadığı sürece sadece 4 rakam görme olasılığınız yüksek. 
  2. PLU kodunda 5 rakam varsa ve kod "8" ile başlıyorsa GDO'lu bir gıda satın alıyorsunuz demektir .Örneğin GDO'lu bir muzun PLU kodu 84011 olur. GDO'lu gıdalarla ilgili hem internette hem de kamuoyunda büyük bir bilgi kirliliği var. Ancak Küresel gıda endüstrisinin tüketiciden gelen talepleri karşılaması için bildiğim kadarıyla GDO'dan daha etkili olabilecek bir çözüm yok. Bununla birlikte GDO'lu gıdalar hem beslenme sorunlarına üretilebilecek hem de dünyadaki açlık ve kıtlık sorununu çözebilecek potansiyele sahip.
  3. PLU kodunda 5 rakam varsa ve kod "9" ile başlıyorsa organik yetiştirilmiş bir gıda satın alıyorsunuz demektir. 
  • Paylaş