You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Blog & Makaleler

Evde Yoğurt Yapım sanatı



Ne Yediğini Ne İçtiğini Bil

Yoğurt yapmak bir sanattır. Öyle hemen süte mayayı koyup çalakalem karıştırırsan ya sulu olur ya ekşi. Oysa ufak tefek detaylara dikkat ederseniz sonuç her zaman mükemmel  olacaktır.

Öncelikle yoğurda işlenecek çiğ sütün; taze, sağlıklı bir hayvandan sağılmış olması, yabancı bir tat ve koku içermemesi, yoğurt bakterileri için engelleyici madde bulundurmaması gerekir. Elinizde böyle bir süt varsa derin bir tencerenin üzerine süzgeç ya da tülbent oturtarak işe başlayın. Sütünüzü bu tülbent ya da süzgeçten geçirin. Yabancı maddelerin bu şekilde üzerinde kalmasını sağlayın.

Tencereyi ocağın üzerine alın. Orta ateşte tahta kaşık yardımıyla sütü havalandırarak (havalandırmaktan kasıt belli bir yönde karıştırırken arada bir sütün bir kısmını kaşığın üzerine alarak yukarıya kaldırıp geri dökülmesini sağlamak) kaynatmaya başlayın. Bu şekilde havalandırarak 6-8 dakika kadar kaynattın. Böylece sütün suyu uçar.

Sıcak sütü mayalama sıcaklığına çabuk indirirseniz, vitamin kaybını azaltırsınız. Bunun için lavabonuzu soğuk su ile doldurup sütünüzü tenceresi ile birlikte bu suya koyarsanız kısa zamanda soğur. Ayrıca sütü kaynattığınız tencereden mayalayacağınız soğuk cam bir kaba aktarmakta kolay ılınmasını sağlayacaktır.

Bu aşama yoğurdu mayalamaktaki en önemli aşama. Çünkü doğru sıcaklık  yakalayamaz iseniz yoğurdu mayalamak  zor olacaktır. Eğer termometre varsa 42-45°C’yi  gördüğünüzde hemen mayanızı ilave edin. Ancak termometreniz yoksa serçe parmağınızı sütün kenarına hafifçe daldırın. Parmağınızı yakmayan bir sıcaklık hissediyorsanız ne tamamen soğuk ne de tamamen sıcaksa mayalanma vakti gelmiş demektir. Yoğurt en iyi 42-45°C arasında mayalanıyor ama siz 42 derecede mayalayıp birde buzdolabından mayayı çıkartıp yaparsanız sıcaklık düşer. Mayanızı ılık sütle inceltip hem sütün hem mayanın derecesini eşitlemeye çalışırsanız çok daha iyi sonuç alırsınız.

Mayayı  süte koyup iyice  karıştırmak yerine, tencerenin kıyısından yavaş yavaş ilave edip, tahta kaşıkla yavaşça karıştırın.

Mayalama sıcaklığını sabit tutmak harika sonuç verir. Burada iki   önerim olacak. Kendinize en uygunu seçin.

Babaanne yöntemi:

Yoğurdunuzu iyice sarıp sarmalayarak da sıcaklığı muhafaza edebilirsiniz. Evinizin en sıcak yerine yoğurdu koyup üstünü yünlü, pamuklu bezlerle örterek uygun ortam yaratabilirsiniz.

Fırın kullanarak yoğurt yapmak:

Şayet fırınınız imkan veriyorsa 50 dereceye ısıtıp kapatın. Yoğurdunuzu ağzı açık cam bir kap içinde fırına koyun ve bir daha da en az 5 saat fırının kapağını açmadan mayalanmaya bırakın.

Fırının içine yoğurdunuzla birlikte kaynar sıcak su dolu bir kavanoz koyup, 2-3 saat sonra bir yenisini daha ilave ederek de harika bir mayalanma ortamı sağlayabilirsiniz.

 Mayalanma süresi tam olmadan soğutulan yoğurtlarda pıhtı çok gevşek olmakta, mayalanma süresi geçtikten sonra soğutulan yoğurtlarda asitliğin yükselmesi nedeniyle su salma meydana gelmektedir. Bu nedenle mayalama süresi tamamlandığı anda yoğurt hemen buzdolabına alınmalıdır. Taze yoğurdun pıhtısı yumuşak olduğundan yapısının bozulmaması için buzdolabına nakledilirken mümkün olduğunca sarsılmaması gerekmektedir. Buzdolabında 1 gece bekletilen yoğurt tüketime hazır hale gelir ve mümkünse 1 hafta  içerisinde tüketilmelidir. Dikkat edilmesi gereken önemli bir husus ta süt ısıtmada paslanmaz çelik kapların, soğutma ve buzdolabında bekletme sırasında da paslanmaz çelik, cam kavanoz veya gıdalar için kullanımına izin verilen plastik materyallerin kullanılması gerekliliğidir. Ayrıca, süt ve yoğurdun temas ettiği kapların da temiz ve kuru olması, çevreden yabancı madde bulaşmaması gerekmektedir.

Tüm bunlara dikkat ettiniz yine de yoğurdunuz istediğiniz gibi olmadı mı? Ayran yapın.

Afiyet olsun.

  • Paylaş

Bizi Takip Edin

Sen de bilinçli bir gıda tüketicisi olmak ve bizi yakından takip etmek istiyorsan buradayız