You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Blog & Makaleler

El dezenfektanı mı? El antiseptiği mi?



KORONA- COVID-19

Son günlerde  basında  birçok  kurum tarafından "DEZENFEKTAN İLAÇLAMASI yaptık." "DEZENFEKTE İLACI aldık dağıttık."   veya "EL DEZENKTANI KULLANIMI" gibi haberler yer almaktadır. Bu ifadelerin hepsi yanlış.

DOĞRUSU
Dezenfeksiyon için kullanılan kimyasal maddeler, genel anlamda DEZENFEKTAN olarak adlandırılır. Dezenfektanlar, ilaç olmadığı gibi yapılan uygulama da ilaçlama değildir.

Dezenfektanlar, cansız ortamlardaki bakteri endosporları dışında kalan patojen mikroorganizmaların öldürülmesi veya üremelerinin durdurulması amacıyla kullanılan kimyasal maddelere denir. Yüzeyleri ve mekanları dezenfekte etmek için kullanılır.  DEZENFEKSİYON ise yapılan işlemin adıdır. El için kullanılanlar ise dezenfektan değil ANTİSEPTİK'tir.

Stadyum, park ve bahçeler gibi açık alanlara dezenfektan uygulaması gereksizdir. Hatta ekolojik çevreye zarar verir. İnsanların topluca uzun süre birlikte seyahat ettikleri tren, şehirlerarası otobüs, uçak gibi taşıma araçlarının her seferlerinden sonra bir kez dezenfekte edilmesi yeterlidir. Gereksiz ve uygunsuz dezenfektan kullanımı ihtiyaç olduğunda özellikle sağlık kurumlarında bunların temin edilememesine neden olup salgın yönetimini olumsuz etkileyebilecektir.

Antiseptik ve dezenfektanlar, hastaneler ve sağlık merkezlerinde topikal olarak ciltte, sert yüzeylerde ve tıbbi ekipmanlarda yaygın olarak kullanılan antimikrobial maddelerdir.  Antiseptik ve dezenfektanlar mikroorganizmalara olduğu kadar, insan hücrelerine de toksiktirler. Bu nedenle ortamın ve aletlerin temizliğinde kullanılırlar. Bazen de sistemik olarak değil, yüzeysel olarak canlılara uygulanabilirler. Mikroorganizmalar, tüm canlılar gibi uygun ortam bulduklarında beslenerek çoğalırlar ve yaşamlarını toprak, hava, su gibi cansız ortamlar ile bazı hayvan ve insan vücudu gibi konak canlılar üzerinde sürdürürler. Bu nedenle içtiğimiz suyun, tükettiğimiz yiyeceklerin ve içeceklerin hastalık yapıcı mikroorganizmalardan uzak olması gerekmektedir.  Bu tür sağlık koruma çalışmalarında üç farklı kavram vardır. Bunlar  sterilizasyon, dezenfeksiyon ve antisepsidir.

Sterilizasyon: Maddenin üzerinde veya içinde bulunan tüm mikroorganizmalardan arındırılması işlemidirBu işlem sonrasında hastalık yapan ve yapmayan tüm mikroorganizmalar ölmektedir. Sadece cansız nesnelere uygulanabilir.

Dezenfeksiyon: İnsanlarda hastalık yapma özelliği olan mikropların uzaklaştırma işlemidir. Dezenfeksiyon işleminde kullanılan ve genellikle kimyasal içerikli maddelere Dezenfektan denir.

Antisepsi:  Canlı dokuların üzerindeki veya içindeki mikroorganizmaları, genellikle kimyasal maddeler kullanılarak ortadan kaldırmaya yönelik uygulamalardır. Antisepsi amacı ile kullanılan kimyasal maddelere antiseptik adı verilir. Dezenfektanlarla antiseptikler arasındaki en önemli fark, antiseptiklerin yalnızca canlı dokuya uygulanabilir olmalıdır.

    İdeal bir antiseptik, mikroorganizmalara etki gösterirken;

  • Deriyi, vücut dokularını ve hücrelerini tahrip etmemeli,

  • Mikroorganizmaların üremesini engellemelidir.

     İdeal bir dezenfektan;

  • Geniş bir antimikrobial spektruma sahip,

  • Organik maddelerden ve kullanılan diğer kimyasallardan etkilenmemesi

  • Kullanıcıya zarar vermemeli, kokusuz, ekonomik olmalı

  • Yüzeye uyum göstermeli, aşındırma ve bozulmaya neden olmamalı

  • Uygulanan yüzeylerde kalıcı etkiye sahip olmalı, temizleyici özelliğe sahip olmalı

  • Suda kolay çözünebilir olmalı

  • Konsantre ve seyreltilmiş kullanımı dayanıklı olmalıdır.

  • Paylaş