You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Blog & Makaleler

DOĞAL BESLENME



Bunları Biliyor musunuz?

DOĞAL BESLENME

Beslenme  şüphesiz insan sağlığını en büyük ölçüde etkileyen alışkanlıktır. Bunun bir sebebi vardır, çünkü beslenme alışkanlığı yaşamımız boyunca kendisini tekrar eder. Bilimsel çalışmalar enfeksiyonlar ve kazalar hariç tüm hastalıkların % 90’ının diyet ile ilgili olduğunu göstermektedir. Beslenme  kişinin kendi isteğiyle,  bilinçli olarak yaptığı bir iştir. Bu yüzden insan bu konuda eğitilebilir. Bu, kişinin özgür seçimine bağlıdır. Bundan dolayı kişinin daha sağlıklı beslenme alışkanlıklarına  yönelmesi için onun bu konuda tamamen ikna olması gereklidir. Diğer yandan beslenme istemsiz ve bilinç dışı yapılan bir iştir. Besinlerin tamamen sindirildiği ana kadar meydana gelen tüm işlemleri ve yapısal değişimleri kapsamaktadır. Normal şartlar altında patolojik bir problem olmadığı takdirde güvenli gıdalarla besinlerle dengeli bir beslenme sağlanabilir.

Doğru besleme vücut sağlığının ve canlılığının devam  ettirilmesinde çok önemli bir rol oynar. Dengeli ve sağlıklı beslenme, özellikle açık havada yapılan yürüme ve  stressiz bir yaşam biçimi sürdürülmesi ile desteklenmiş olarak, bir alışkanlık haline gelince, vücut kendi kendini koruma ve gerektiğinde kendini iyileştirme yeteneğine sahip olur ve kendini sağlıklı tutar.

İnsan beslenmesinin tarihsel kökleri, milyonlarca yıl öncesine gider, ve hem beslenme ve hem de hastalıklardan korunma ve gerektiğinde iyileştirme amacıyla bilinçli bir biçimde çeşitli bitkilerin doğadan toplanması ve avlanma ile de beslenmenin tamamlanmasıyla başlar.

Tamamen doğal koşullar içinde yaşayan insanların beslenmesi. sadece onların vücutlarının gıda gereksinmesini karşılamaktan öteye, onları hem fiziksel ve hem de zihinsel olarak sağlıklı tutmaya yarıyordu. Bu doğal beslenme biçimi, dünyanın çeşitli köşelerinde halen de mevcuttur. Doğal yaşam koşullarında beslenen atalarımız doğanın büyük gücünün farkındaydılar. İnsanların bütün hastalıklarının iyileştirme yollarının doğa içinde bulunabileceği inancındaydılar.

Bütün eski hekimler atalarından ve büyüklerinden öğrendikleri ve de kendi deneyimlerinden edindikleri bilgi ve anlayışla yönlenerek hastalıkların tedavisinde doğal otları kullanıyorlardı. Bu doğal beslenme ve iyileştirme süreci insan evrimi ve gelişmesi boyunca ve daha sonraları da modernleşme ve küreselleşme gayretleri sırasında aşıldı ve önemli bir boyutta değişme kaydetti. Bu değişmeler, doğal olarak insan yaşamının her alanında ve onun yaşam ortamında ve daha genel olarak ta doğanın korunmasında derin ve çözümü zor kompleks problemleri de beraberinde getirdi. Bütün bunlar şimdi geri tepmeye ve insan yaşamını daha zor hale getirmeye başladılar.

Özellikle 20. Yy’da, batı ekonomilerindeki gelişmeler insanların beslenme alışkanlıklarını negatif olarak etkiledi. Bu değişmeyi şimdi, çok çeşitli gıdaların eskiden hiç görülmemiş çeşitlilikte ve  boyutlarda pazarlarda bulunması ve kişilerin bunları alma güçlerinin olması ve de tüketimin reklam yoluyla da artması da desteklemektedir. 

Bu senaryo içinde, günümüzde alma gücü elveren ülkelerde ana endişe, artık gıda yetersizliğinden çıktı ve aşırı beslenme ve de bazı zararlı gıda maddelerinin fazlaca kullanılmasından nasıl vazgeçileceği problemine çözüm arama konusuna dönüştü.

Aşırı beslenme, vücut metabolizmasının çalışmasını bozarak başta aşırı şişmanlık ve hatta obezite ile pek çok diğer kronik hastalıkların ve erken yaşlanmanın ana nedeni olmaya başladı. Günümüzde bazı gıda sanayicileri hala, özellikle çok nişasta, ağır yağlar, şeker ve tuz içeren gıdaların satışını artırmak için, daha da çok çocukları ve bazı etkilenmesi kolay insan gruplarını hedef alarak, reklam yapmaya devam etmektedirler.

Bu tip gelişmeler, doğal olarak büyük insan kitlelerini etkilemeye devam ediyor. Bunların etkileri  Ülkemizde  de kendini göstermeye başladı. Ülkemizde de  kötü beslenmenin insanların yaşamlarında hem fiziksel, düşünsel ve hem de ruhsal alanlarda negatif etkileri olduğu düşünülmeğe ve bu konuda tedbirler alınmasına dönük çalışmalara yer verilmeğe başlandı. Bunların başarıya ulaşabilmesi için hepimizin üzerine düşenleri yerine getirmesi ve sağlıklı beslenmeye evimizden başlamamız gerekiyor.

 

  • Paylaş