You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Blog & Makaleler

Bir çift ayakkabı ile gelen sağlık



Ne Yediğini Ne İçtiğini Bil

Bir çift ayakkabı ile gelen sağlık

    İnsan vücudu hareket etmek üzere yaratılmıştır. Yeterince hareket etmemek sağlığımızı olumsuz yönde etkiler. Günümüzde teknoloji geliştikçe tembel, hareket etmeyen insanlar olmaya başladık. Oysa düzenli  fiziksel egzersize zaman ayıran kişilerin kalp krizi ve kan dolaşımı ile ilgili diğer rahatsızlıkların riskini daha az taşıdığı görülmüştür. Fiziksel egzersiz hipertansiyona iyi gelir, aşırı kilo almayı önler ve tüm vücudun iyi bir durumda olmasını sağlar. 
Yaşam kalitemizi iyileştirmek konusunda yapacağımız düzenlemelere  ilaveten mutlaka fiziksel aktiviteye de önem vermemiz gerekiyor. Son yıllarda fiziksel aktivitenin sağlık ve zindelik için sağladığı yararlar giderek daha iyi anlaşılmaya başlanmıştır. Düzenli fiziksel aktivitenin sağlıklı kilonun sürdürülmesi,dayanıklılık, güç ve esnekliğin artmasındaki rolünün yanısıra günümüz hastalıkları olarak kabul edilen kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığı açıkça bilinmektedir. Söz konusu bu yararlar sadece bireysel düzeyde önemli değildir. Dünyanın her yerinde giderek maliyeti artan sağlık hizmetleri yönünden koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında fiziksel aktivitenin sağladığı yararlar önemli bir tasarruf sağlayabiliriz. Ancak optimal bir sağlık için çoğumuzun yeteri kadar fiziksel aktivite yapmadığıda bir gerçektir. 7 den 70’e her yaştaki bireyin sağlıklı bir hayat sürmesi için  fiziksel aktivitenin yaşamının bir parçası olması gerektiğini aklımızdan çıkarmamalıyız.   Kendi yasımız ve imkanlarımıza uygun olarak yaptığımız fiziksel egzersiz asla bir zaman israfı degildir. Aksine  sağlığımızı korumak için kaçınılmaz bir zorunluluktur.
Yüzme, bisiklet, tenis, futbol, basketbol gibi sportif aktivitelerin yanında yürüyüş, kır gezileri, koşu gibi hobi amaçlı faaliyetler de egzersiz olarak yapılabilir. Eğer bunların hiçbiri yapılamıyorsa; bahçe ve toprak işleri ile uğraşmak, merdiven çıkmak, kısa mesafeler için araç kullanmak yerine yürümek, merdiveni asansöre tercih etmek gibi yöntemler de kişinin hayatına hareket kazandırabilen ve hareketsiz yaşamdan kurtulma hedefine ulaştıran yöntemler olarak uygulanabilir.

Egzersize başlarken

40 yaş üstü egzersiz programına başlayacak kişilerin mutlaka doktor kontrolünden geçmeleri yerinde olur.  Egzersize başlarken kesinlikle özen gösterilmesi gereken diğer bir konuda ısınma döneminin uygulanmasıdır. Bu ısınma döneminde, kol, bacak ve gövde kasları fazla yüklenmeden gerilmelidir. Bu hareketler kas ve eklemlerin ısınmasını ve esnekliklerinin artmasını sağlayacaktır. Isınma periyodu, egzersiz ile ortaya çıkabilen ve özellikle yaşlılarda sıkça görülen, incinme, tutulma, ağrı gibi kas şikâyetlerini anlamlı şekilde azaltır. 

Egzersiz planlama

Planlanan egzersizin kalp ve akciğerlere belirli bir oranda yüklenmesi, ancak sıkıntıya sokmaması gerekir. Bunun en kolay hesabı kalp atım hızı (nabız) üzerinden yapılır: Kalbin, yaşa özgü olarak, sorunsuz şekilde ulaşabileceği azami bir atım sayısı vardır. Bu sayı “220 – kişinin yaşı” şeklindeki formül ile hesaplanır. Özellikle sağlık sorunu olmayan kişilerin egzersiz planlamasında, daha yeni araştırmaların ortaya koyduğu yeni bir formül ise “208 – (0,7 x yaş)” şeklindedir. Planlanan egzersizin yoğunluğu, bu maksimal sayının %50-70’i kadar olmalıdır.
ÖRNEK; 50 yaşındaki bireyin kalbinin dakikada “208 - (0,7 x 50) = 173” veya “220 - 50 = 170” defa sağlıklı şekilde atabileceği kabul edilir.
50 yaşında olan ve yürüyüş planlayan bir şahıs, yürüyüşün hızını öyle bir ayarlamalıdır ki, nabzı kalbinin atabileceği maksimal sayı olan 170-173’ün %50-70’i arasında kalmalıdır (85-112; ortalama 100 atım/dakika). Aktivitenin yoğunluğu bu seviyelerde tutulursa, hem kalbin kendisinin, hem de vücut kaslarının artan oksijen ve enerji ihtiyacını karşılama yönünden herhangi bir sorun çıkmayacaktır.
Herhangi bir sınırlama olmaksızın hemen herkesin yapabileceği en iyi fiziksel egzersiz süphesiz ki yürüyüş yapmaktır. Bu amaçla ayağımıza geçireceğimiz bir çift spor ayakkabı ile hemen yarın yürüyüşe başlayabilirsiniz. Fiziksel aktivitenin yaşam boyu sürdürülmesinin herkese, her yerde , her zaman yararlı olabileceğini unutmamalıyız

 

  • Paylaş