BEYİN BESLENME İLE GELİŞİR Mİ?

Bunları Biliyor musunuz?
BESLENME VE BEYİN GELİŞİMİ
Yumruklarınızı sıkın ve küre oluşturacak şekilde yan yana koyun. İşte beyninizin yaklaşık boyutu. Yapısal olarak beynin yaklaşık % 80’i su, % 10’u yağ ve % 8’i proteinden oluşmaktadır. Beyin vücuttaki tüm organları kontrol etmekle kalmayıp duygularımızı, düşüncelerimizi ve hayallerimizi yönlendiriyor. Kısacası insanı sadece organik bir yapı olmanın ötesinde duyguları, düşünceleri, hayal dünyası, sevinci, hırsları, tüm kaygıları ve umutlarıyla bütünleştirip insan yapıyor.
Yeni doğmuş bir bebeğin beyni 400 gr’dır. Emekleme döneminde beynin ağırlığı 1.100 grama ulaşmaktadır. Beyin gelişiminin % 90’ını yaşamın ilk beş yılında tamamlamaktadır. Bu da beyin gelişimi açısından ilk beş yılın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Beyin gelişimin %90’ı tamamlandığı için bu dönemdeki enerji ve protein yetersizliği zeka gelişiminde olumsuz yönde etkiler.
Son 50 yıldaki araştırmalar bebek beslenmesinin fizik ve beyin gelişimi üzerindeki önemini göstermiştir. Yapılan bir çok araştırmaya göre annelerin hamilelik döneminde dengeli beslenmeleri ile doğan çocukların özellikle 0-3 yaş döneminde dengeli beslenmelerini titizlikle sağlamaları ve daha sonra da dengeli beslenme esaslarına uymaya devam etmelerinin yetiştirdikleri çocukların zeka seviyelerine büyük ölçüde olumlu etkide bulunduğu bildirilmektedir. Beslenme bozuklukları doğumdan 6. ayın sonuna kadar ki dönemde tedavisi olanaksız zeka gerilikleri bırakır.
Evet kim istemez akıllı, yüksek beyin gücüne sahip zeki çocuklar yetiştirmeyi, hiç şüphe yok ki hepimiz isteriz. Ancak acaba yetiştirdiğimiz çocukların daha yüksek beyin gücüne sahip zeki çocuklar olması için gerekli titizliği gösteriyor muyuz?
Her şeyden önce, hamilelik dönemi boyunca anne olarak dengeli beslenme esaslarına titizlikle uyulmalıdır. Ayrıca, çocuklarımızı en az 1 yıl boyunca anne sütü emzirerek büyütmeli ve çocuklarımızın beslenmesini süt, süt mamulleri ve yumurta gibi hayvansal gıdalar ile takviye etmeliyiz.
Bundan başka; çocuklarımızın ilk yaştan sonra her türlü hayvansal gıdalarla, başta yumurta, süt ve tavuk eti gibi kolay sindirilebilen gıdalarla, uygun bir şekilde beslenmesine özel bir dikkat ve gayret gösterilmesi gerekmektedir. Bu şekilde anneler hamilelik döneminde kaliteli ve dengeli beslendiklerinde ve doğan çocuklar hayvansal gıdalarla ağırlıklı olarak beslenebildikleri takdirde, yetiştirdiğimiz çocuklar yüksek beyin gücüne sahip oldukları gibi sağlıklı, başarılı ve mutlu olmak için gerekli temel koşullara da sahip olacaklardır.
Dengeli beslenerek yüksek beyin gücüne sahip olmaları temin edilen çocuklar, eğitim hayatları boyunca, sahip oldukları yüksek beyin gücü sayesinde öğretmenlerinin öğrettiği şeyleri kolayca öğrenecek ve okuma yazmaya başlamakta fazla bir sıkıntıları olmayacağı gibi çevrelerinde olup biteni anlamakta da zorlanmayacaklardır. Yüksek beyin gücüne sahip çocuklar okuduğunu anlayabileceği gibi, öğrendikleri bilgileri doğru bir şekilde yorumlayarak kaliteli projeler geliştirebilme yeteneğine sahip olacaklardır.
Sonuçta yetiştirilen yüksek beyin gücüne sahip gençlik, her konuda doğru tercihler yapabilen, güzel ve faydalı işlerle uğraşan sağlıklı kişilerden oluşacağından, mutlu ve başarılı olacaktır. Böylece toplumumuz bilgi toplumu haline gelecek ve bilgi çağına ayak uydurabilecektir.
Okuma azmi yüksek, okuduğunu anlayabilen, anladığını yorumlayabilen, yorumları ile kaliteli projeler ortaya koyabilen ve bu projeleri el birliği ile başarılı bir şekilde uygulayabilen yüksek beyin gücüne sahip bireyler'den oluşan bir toplum geleceğe daha güvenli bakar.
Görüldüğü üzere, gerek insanların ferdi başarı ve mutluluğunda ve gerekse toplumsal başarı ve huzurun sağlanmasında en temel şartı, insanların daha yüksek beyin gücüne sahip olmaları ve sağlıklı olmalarının sağlanması olarak belirlemekteyiz. Sağlık, mutluluk, başarıya giden yol yeterli ve dengeli beslenmeden, yeterli ve dengeli beslenmenin yolu da, yeterince hayvansal ürün tüketiminden geçer.
O halde, sağlık, mutluluk ve başarımızın sağlanması ve devamı için daha fazla hayvansal ürünler tüketerek kendi geleceğimiz, çocuklarımızın geleceği ve ulusumuzun geleceği için gerekli ön koşulları sağlamakta dikkatli ve gayretli olmak zorundayız.
Ülkemizde tarımsal gelişmelerin vazgeçilmez şartı olan hayvancılığın geliştirilmesi ile önemli bir hizmet sağlanmış olacaktır. Tarım sektörü, daha sağlıklı, daha mutlu ve daha başarılı olabilmesi için daha fazla hayvansal gıda üretmeye hazırdır ve bunun arayışı içerisinde gerekli her türlü gayret gösterilmektedir. Yeter ki, her zaman arzuladığımız sağlık, mutluluk ve başarıya giden yolun kaliteli ve dengeli beslenmeden geçtiği halkımız tarafından iyi bir şekilde anlaşılsın. Dengeli beslenebilmek için de bol süt içip, yumurta ve diğer hayvansal gıdaların tüketilmesi alışkanlıkları yeterince kazanılmış olunsun.
Unutmayın insanlık tarihi boyunca yüksek oranda hayvansal protein tüketen toplumlar bitkisel ürün ağırlıklı beslenen toplumların önünde olmuştur.