You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Blog & Makaleler

BEN AYRAN İÇİYORUM! YA SİZ?



Bunları Biliyor musunuz?

BEN AYRAN İÇİYOR
Son günlerde süt ile ilgili tartışmalar sütü sevdirmek yerine sütte korkan bir gençlik yaratmaya faydalı oldu. Olabilir, süt içemiyor olabilirsiniz. Hatta sütten nefret ediyor da olabilirsiniz. Hiç üzülmeyin, çaresi var. Süt içemiyorsanız ayran için.
M.S. 552-745 yılları arasında hüküm süren Göktürkler ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su ekledi. Böylece tesadüfen ayran ortaya çıktı. Her dilde aynı şekilde kullanılan ayran dünyaya Türklerin hediye ettiği bir içecektir.

Artık “Ben ayran da sevmiyorum!” demeyin sakın. Sütte süt şekeri dediğimiz laktoz vardır ve süte doğal olarak şekerli bir tat verir. Yani, süt bir yerde tat duyuları tatlıya duyarlı ve tatlıya yatkın bireylere hitap etmektedir.İşte sütte zehirlenme yapıyor denilen olaydan da bu şeker sorumludur. Kimi insanların bağırsağında bu şekeri parçalayan enzim olmadığı için bu iş barsak bakterilerine kalır. Sonuçta da oluşan gaz kimileri tarafından zehirlenme olarak yorumlanır. Ayran ise genelde ekşi olduğundan, tat duyuları ille de ekşi lezzet diye tutturanlara göz kırpmaktadır. 
Ancak, sizin beyaz renge karşı özel bir antipatiniz varsa ve renkli ayranlar henüz piyasaya çıkmadığına göre, sizlere söyleyecek bir söz bulamıyorum. Yazık!.. Önemli bir kalsiyum ve protein kaynağından yararlanamıyorsunuz. Evet, süt içemiyor olabilirsiniz ama ayran içebilirsiniz. Ayrıca siz sütü sevmiyorsunuz diye, başka kimse sütü sevmiyor demek değildir. Sütü sevmeseniz bile sağlık için yakınlarınıza, çocuklarınıza mutlaka içirmeye çalışmalısınız.
Şimdi gelelim süt ve ayranın faydalarına. Bilindiği gibi süt son derece besleyici bir besindir. “İyi güzel de, bu sütün neresi besleyicidir?” diye sorabilirsiniz. Bu kar beyazı sıvının gerçekten besleyici değeri yüksektir.
Bir bardak sütü içtiğinizde vücudunuz, en başta 238 miligram kalsiyum alıyor, ayrıca 6.6 gram protein, 252 İ.Ü A vitamini ve de 26 miligram magnezyumu artı hanesine yazıyor. Şunu samimiyetle söyleyebilirim ki, bu okuduğunuz miktarlar asla küçümsenecek değerler değildir. Öte taraftan bir bardak ayran içtiğinizde aşağı yukarı bu değerlerin yarısını almış oluyorsunuz. Demek ki, ille de süt içilecek diye bir kural yok. İki bardak ayran için, olsun bitsin bu iş. “Sütü seviyorum ama, süt bana çok fena halde kokuyor” diyenler ise sütü patates püresi içinde veya muhallebi, kek gibi besinlerin içerisinde alabilirler. Ama “Süt içerim, kokusunu da kahve ile örterim” diyerek içersine kahveyi dolduranlara da “Dur!” demek gerekir. Çünkü, sütten fayda sağlayacağız diye kahvenin zararlı etkisine çarpılmanın bir anlamı yoktur.
Bilindiği gibi artık sütün ve de dolayısıyla yoğurdun diyet için olanları çıktı. Sütün yağını alarak kalori değerini bir hayli azaltmayı başardılar. Üstelik sütün içindeki değerlere de zarar vermeden. Ancak burada şunu da ifade etmek gerekiyor. Diyet olmayan, yani yağı alınmamış süt ve yoğurdun kolesterol düşürücü etkisi vardır. Bu etki de sütün yağında bulunan bir asitten kaynaklanmaktadır. İşte sütün yağı alınınca bu asit de alınmış oluyor. Eğer, sütü ve yoğurdu kolesterolünüzün düşmesi için alıyorsanız diyet süt ve yoğurt sizin pek işinize yaramaz. Fakat, çocuklarınızın büyüyüp gelişmesi için verebilirsiniz. Ayrıca, menopoz dönemlerinde gene diyet sütü, diyet yoğurdu tercih edebilirsiniz.

  • Paylaş