You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Blog & Makaleler

Bayramda 'kalori bombaları'na dikkat



Bunları Biliyor musunuz?

Bayramda 'kalori bombaları'na dikkat

Ramazan ayında tutulan 30 günlük orucun ardından sağlıklı ve dengeli beslenmeye gereken özen gösterilmez ise sağlık tehlikeye girebilir. Bir ay boyunca tutulan oruç etkisiyle yavaşlatılan metabolizmanın, ramazan sonrası hızla eski hızına dönmesiyle kilo alımına yol açabilir. Ramazan öncesiyle aynı bile olsa artık metabolizma nispeten yavaşladığı için aynı besinlerle alınan enerji vücuda fazla gelir. Bu amaçla ilk hedef metabolizmayı yeniden düzenlemek veya en azından eski haline getirmektir.

Metabolizmayı hızlandırmanın önemli iki yolundan biri egzersiz yapmak ikincisi ise öğün sıklığını artırmaktır. Gün içinde 5-6 öğün şeklinde (her 3 saatte bir aralara ufak öğünler koyarak) beslenmek, hem kan şekerinin düzenli olmasını sağlar hem de ana öğünlerde fazla miktarda gıda tüketimini önler. Ara öğünlerde meyve, ayran, süt gibi gıdalar tüketilebilir. Kahvaltı en önemli öğündür. Kesinlikle atlanmaması gerekir. İyi yapılmış bir kahvaltı kişiyi hem güne hazırlar hem de gün içinde gereksinim duyacağı enerjinin büyük bir kısmını sağlar. Günlük enerji gereksinimimizin büyük çoğunluğunu sabah ve öğle öğünleriyle karşılamak, akşamı ise daha hafif menülerle geçirmek uygun olacaktır.

 

 Ramazan nedeniyle bir ay dinlenmeye çekilen midenin, bayramda tatlı ve hamur işi yiyeceklerle  yorulmaması, özellikle, ağır hamur tatlıları, kızartmalar, yağlı yiyeceklerin fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Ramazan boyunca oruç tutma nedeniyle günlük öğün sayısı azaltıldığı ve beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana geldiği için bayramda normal yeme düzenine geçişte psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimi olur. Bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek mide ve barsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alımına yol açabilir. İçerdikleri şeker, un ve yağlarla kalori bombası olan, çikolata ve şuruplu hamur tatlıları gibi yiyeceklerin, vücuda sadece kalori sağlayacağını unutmamak gerekir Bu nedenle bayramda hazırlanan sofralara ve misafirlikte ikram edilen tatlı tabaklarına dikkatli yaklaşılmalıdır.

Şekerin fazlasının vücutta yağa dönüşerek depolanır ve böylece şişmanlığa neden olur. Özellikle kolesterol ve diğer kan yağları yüksek kişiler ve şeker hastaları bu konuda daha dikkatli olmalıdır. Özellikle 45 yaş ve üstündekilerin, şekerli, yağlı yiyecekleri fazla tüketmesinin, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları ve şeker hastalığına zemin hazırlar.

Öneriler
 

  • sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin arttırılması anlamında günlük yürüyüşler yapılmalıdır. Fiziksel aktivitenin barsak hareketlerini arttırıcı, kan şekeri ve kolesterolünü azaltıcı, kilo kaybetmeye yardımcı olduğu unutulmamalıdır.

 

  • Bayram sabahı güne kahvaltıyla başlamak temel taşlardan biridir. Böylece günü daha zinde ve enerjik de karşılamış olursunuz.
     
  • Az ve sık tüketime uymak önem taşıyor. Ara öğünlerin atlanmaması midenin aç kalmasını engellerken ana öğünlerde de fazla besin tüketiminin önüne geçiyor. Günde 3 saatte bir kepekli büskivi, ceviz, badem, elma vs. besinlerden birini yemek gerekiyor. Fazla tüketmemek için her ara öğünde bir çeşit ve az miktarda bulundurulabilir.
     
  • Bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlılardan mümkün olduğunca kaçınmak gerekiyor. Aşırı şeker içeren bu besinler kan şekerini hızla yükseltip azalttığı için şeker, kalp, damar, obezite gibi ciddi hastalıkları da beraberinde getiriyor. Bu nedenle karşınızdakini kırmak istemiyorsanız çok az tüketmeli, eğer mümkünse en hafifini tercih etmelisiniz.
     
  • İkram edilenler arasında çay ve kahve de önemli yer tutuyor.Bu içecekleri de az tüketmeli, çayı açık kahveyi de az miktarda koyarak içmelisiniz. Ayrıca şeker de kullanmamanız yerinde bir davranış olacaktır.
     
  • Meyve suları ve asitli içeceklerden de uzak durulmalıdır. Fazla şeker ve asit içeren bu içecekler sindirim sistemi rahatsızlıklarını da meydana getirir. Ayran,  soda gibi içeceklerin tercih edilmesi daha doğrudur.
     
  • Mutlaka harekete hayatınızda yer açın. Spor salonlarına gitmeye vaktiniz olmayabilir ama her gün en az 30 dakika yürüyüş yapmanız bile size büyük faydalar sağlayacaktır.
  • Paylaş