You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Blog & Makaleler

BAHAR YORGUNLUĞUNA KARŞI ÖNLEMLERİNİZİ ALIN.



Ne Yediğini Ne İçtiğini Bil

Bahar yorgunluğuna karşı önleminizi alın

Bahar yorgunluğu nedir?

Kış aylarının karanlık ve kasvetli havası, soğuk günleri artık yerini ılık bahar günlerine bırakıyor, yeryüzünü yeşilin değişik tonlarına bürüyen baharın gelişiyle doğada bir canlılık yaşanıyor. Ancak bahar aylarında insan metabolizmasında oluşan bazı değişiklikler beraberinde yorgunluğu da getiriyor ve önlem alınmazsa kronikleşebiliyor. Isınan havalarla birlikte birçok kişide özellikle halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları, uyku isteği gibi ortak şikayetler görülüyor ve bu yakınmaların temeli bahar yorgunluğuna bağlanr.
Bahar yorgunluğu, önemli mevsimsel problemlerden biridir. İlkbahar'ın ilk haftalarında genellikle belirtilerini göstermeye başlar. İş yaşamından aile yaşamına kadar insan hayatını her yönüyle etkileyen bir durumdur. Enerji azlığı, halsizlik, vücutta kırıklık ve baş ağrıları gibi semptomlar iş performansının düşmesine ve kişinin hayat kalitesinin düşmesine sebep olabilir.

 

Neden bahar yorgunluğu yaşıyoruz

Hava ve mevsim değişikliği insan vücudunu  olumsuz etkiler. Bahar aylarında havadaki elektrik yükü arta. Bu yük havada bulunan pozitif ve negatif yüklü iyonlar aracılığıyla taşınır. Bu taşıma dengesi bozuklukları, bahar aylarında sıkça karşımıza çıkar. Havadaki elektrik yükünün yoğunluğu, sinir gerginliğini ve stresi, dolayısıyla vücudun dengesini etkiler.

Yanlış beslenme alışkanlıkları, vitamin ve minerallerin besinlerle yeterli miktarda alınmaması, hareketsiz yaşam biçimi, tiroit bezinin çalışma düzensizlikleri bahar yorgunluğunu tetikleyen unsurlardandır. Özellikle tiroit bezinin az çalışması, yorgunluk belirtilerini artırıyor. Bu durumlarda hafıza zayıflaması, uyku eğilimi, adale ağrıları normalden fazla görülüyor. Ayrıca, birçok enfeksiyon hastalığı, tansiyon, kalp hastalığı, alerji, nezle gibi durumlarda kullanılan ilaçlar ve bazı ağrı kesicilerin kullanımı, tansiyonda sık sık inip çıkmalar, kan şekeri düşmeleri, stresli iş ortamı, kirli hava gibi durumlar da yorgunluğa neden olabiliyor. Fazla kafein, yoğun sigara kullanımı, aşırı alkol ve madde alışkanlıkları da yorgunluğu tetikleyen durumlar arasında yer alıyor. Uzun süre aç kalma sonucu kan şekeri seviyesinin düşmesi, stresli bir yaşam, çok sıcak ve çok soğuk ortam sıcaklığı bahar yorgunluğu yaşamanızı sağlayan etmenlerdendir. 

  • Paylaş